Care este pluralul cuvântului mazăre, de fapt. Puțini români știu

Cum se declină corect acest cuvânt

Scris de: Daoud Andra

18 Apr. 2023

Care este pluralul cuvântului mazăre, de fapt. Puțini români știu

Unele cuvinte din limba română pot pune probleme atunci când trebuie să fie declinate. Este cazul multor substantive care denumesc alimente, obiecte de uz zilnic sau anumite fenomene. În această categorie intră și denumirile mai multor legume. Care este pluralul cuvântului mazăre și cum se folosește corect atunci când este declinat.

Forma corectă: care este pluralul cuvântului mazăre

Mazărea este o legumă verde foarte hrănitoare, sățioasă și ușor de gătit. Face parte din categoria leguminoaselor și mulți români o consumă, sub diferite forme. Nu toți știu însă varianta corectă, atunci când vine vorba despre declinarea substantivului mazăre.

Citește și: Cuvântul din limba română pe care 90% dintre români îl scriu greșit. Aceasta este forma corectă, de fapt

Te-ai întrebat vreodată care este pluralul cuvântului mazăre? Acest cuvânt este, la fel ca multe altele din limba română, defectiv de plural. Cu alte cuvinte, nu are formă de plural. Se întâmplă în cazul multor noțiuni pentru care nu a fost nevoie să fie puse la plural și pentru care nu există contexte în care să fie nevoie să fie folosite la forma de plural.

Alte denumiri de alimente care sunt defective de plural: miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză etc. Unele dintre acestea pot fi puse la plural, însă își schimbă complet sensul. De exemplu, dacă spunem brânzeturi, ne referim la sortimente de brânză. Dacă spunem drojdii, ne referim la acele substanțe care fac să fermenteze berea, vinul și așa mai departe.

Citește și: Care este pluralul cuvântului miere. Mulți români nu știu

Care este pluralul cuvântului mazăre, de fapt. Puțini români știu
Cuvântul mazăre nu are plural

Ce sunt substantivele epicene

O categorie aparte în vocabularul limbii române o reprezintă substantivele epicene. Dacă majoritatea substantivelor pot fi încadrate în genul feminin, masculin sau neutru, în cazul substantivelor epicene nu există neaspărat un gen care să poată fi identificat.

Se întâmplă uneori să ne referim la anumite vietăți, fie că sunt animale sau insecte, și să nu găsim denumirea pentru celălalt gen. De exemplu, cuvinte precum: cămilă, hipopotam, rinocer, gorilă, jder, vrabie, vultur, struț, păianjen, purice, țânțar etc se referă atât la masculul, cât și la femela din categoria respectivă.

Citește și: Care este pluralul cuvântului lapte, de fapt. Mulți români habar nu au

Există însă și substantive epicene care denumesc alte realități, nu doar animale, păsări sau insecte. Despre unele dintre ele se presupune că sunt de gen feminin, însă sunt folosite și pentru genul masculin. Câteva exemple în acest sens sunt: persoană, rudă, victimă, călăuză. Exemple de substantive epicene încadrate în genul masculin și neutru: papă-lapte, zgârie-brânză, încurcă-lume, pierde-vară, părinte, rector, decan, făt, sugar.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *