Pluralul unor cuvinte a dat adesea mari bătăi de cap în vorbire unora dintre noi. Unele cuvinte nu au formă de plural și sunt denumite defective de plural. În privința altor substantive, forma de plural este adesea rostită sau scrisă greșit. Sunt deja celebre expresii precum „almanahe” sau „succesuri”, substantive a căror formă corectă de plural este, de fapt, „almanahuri” și „succese”. Iată însă ce putem spune despre pluralul cuvântului miere.
Definiția exactă a mierii, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române este „substanță dulce produsă de albine”. Mierea a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri, încă din cele mai vechi timpuri.
Beneficiile pe care le oferă mierea corpului uman au fost demonstrate de-a lungul anilor de nenumărate studii. Pe lângă faptul că se utilizeaza ca îndulcitor natural, mierea are și alte roluri: antiinflamator, antioxidant și antibacterian. De regulă, se folosește pe cale orală, pentru a ameliora tusea, dar și ca unguent natural, pentru a grăbi vindecarea rănilor și a arsurilor.
Cercetările arată că propolisul din mierea naturală are în componența sa elemente antibacteriene și antifungice.
Mierea de albine poate fi consumată ca atare sau alături de diverse alte lichide ori alimente. Spre exemplu, poate fi adăugată în limonadă, ceai, lapte sau poate fi consumată cu pâine prăjită, iaurt, biscuți etc.
Însă în ciuda versatilității sale, consumul în exces de miere este contraindicat. Indiferent de cât de mult îți place acest aliment, nu ar trebui să depășești doza zilnică recomandată. Nutriționiștii și apicultorii ne sfătuiesc să consumăm cel mult 3-4 lingurițe de miere pe zi sau cel mult 2 linguri.
În ceea ce privește pluralul cuvântului miere, așa cum probabil cu toții ne imaginăm, acesta nu există. Sau mai bine spus, „miere” este un cuvânt defectiv de plural. Iar în limba română există o mulțime de alte cuvinte fără formă de plural și care adesea îi pun în încurcătură pe vorbitori.
Dacă ne referim la alimente, smântână, oțet, ulei, sare, unt, lapte, piper, fasole, mazăre, sunt, de aemenea, defective de plural. Totodată și unele cuvinte care exprimă stări se află în aceeași categorie. Spre exemplu: sete, lene, foame, oboseală, curaj, cinste, voință, somn, hărnicie etc.
Citește și: „Care este pluralul cuvântului lapte, de fapt. Mulți români habar nu au”
În limba română există multe cuvinte a căror formă de plural poate crea confuzie. Iată unele dintre ele:
Citește și: „Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala”