Toată lumea știe că miezul reprezintă partea interioară a unui fruct, dar puțini sunt cei care știu care este forma corectă de plural a acestui cuvânt. Majoritatea oamenilor folosesc forma greșită. Iată mai jos care este, de fapt, varianta corectă. Vei rămâne uimit atunci când o vei afla!
Foarte multe persoane întâmpină probleme atunci când sunt nevoite să utilizeze pluralul termenului miez. Care este forma corectă? Ei bine, Dicționatul Explicativ al Limbii Române ne vine în ajutor. Conform acestuia, forma de plural a cuvântului miez este miezuri. Iată toate detaliile:
”MIEZ, miezuri, s. n. 1. Parte interioară (moale) a unui fruct, a pâinii etc., inimă (IV 3). ♦ Partea cea mai dinăuntru, centrală a unui lucru, a unui spațiu etc. interior; spec. partea din interior, comestibilă, a unei nuci. ♦ Expr. A hrăni (sau a crește pe cineva) cu miez de nucă = a ține pe cineva în huzur; a răsfăța. ♦ (Tehn.) Parte a unei forme de turnătorie, așezată în interiorul acesteia, cu ajutorul căreia se obțin goluri sau scobituri într-o piesă turnată. ♦ Piesă de fier masiv, de oțel sau formată din lame de oțel decupate, care se introduce în interiorul unor aparate electrice. 2. Fig., Partea esențială, fondul unei probleme; semnificație, tâlc. ◊ Loc. adj. Cu miez = cu tâlc, substanțial. 3. (În sintagmele) Miezul nopții sau miez de noapte = a) ora 12 noaptea; b) perioadă din jurul orei 24; toiul nopții. Miezul zilei = a) ora 12 ziua, amiază; b) perioadă din jurul orei 12 ziua, toiul zilei. Miezul verii (sau iernii) = perioada de mijloc a verii (sau a iernii). – Din lat. medius.”
Te-ar putea interesa și Care este pluralul cuvântului zmeu. Prea puțini români știu forma corectă, așa nu te mai faci de râs!
Potrivit DEX, miez denumește, într-o primă accepție a termenului, ”partea comestibilă a nucii”, substantiv masculin cu două forme de plural miezi/mieji.
Ulterior, al doilea sens se referă la ”interiorul unei forme de turnătorie” și este substantiv neutru cu o singură formă de plural: miézuri. Cel de-al treilea ”miez” apare ca noutate, substantiv neutru ce denumește ”miezul zilei”.
Vezi și Care este pluralul cuvântului foame. Puțini știu răspunsul corect!