Cum se spune monedă la plural? Monezi sau monede? Mulți oameni se întreabă care este varianta corfectă, căci le auzim pe amândouă destul de des. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române este completat și modificat destul de des, motiv pentru care ne întrebăm mereu dacă folosim sau nu forma corectă a acestui cuvânt.
Cu siguranță toți am auzit ambele variante folosite de mulți oameni. Există însă o formă greșită și una corectă. Potrivit DOOM2 singura formă de plural acceptată a cuvântului monedă este monede.
Forma de plural „monezi” este o preluare greșită. Oamenii asociază cu pluralul cuvintelor asemănătoare: livadă – livezi, stradă – străzi sau ladă – lăzi. E bine, chiar și așa, cuvântul monedă poate fi asemănat, mai degrabă, cu substantivul balustradă, a cărui formă de plural este balustrade și nu balustrăzi. În aceeași situație este și cuvântul paradă, căci nu spuneă parăzi, ci parade. Astfel se explică și ceea ce DOOM2 spune, faptul că pluralul cuvântului monedă este monede.
De asemenea, DEX-ul și 1998 și varianta DOOM din 2005 confirmă faptul că pluralul corect al cuvântului monedă este monede.
„MONÉDĂ, monede, s. f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; p. gener. ban de metal (de valoare mică); mărunțiș. Expr. A bate (sau a tăia, a face) monedă = a emite bani de metal. A bate monedă (din sau cu ceva) = a insista, a face caz (de ceva). A plăti (cuiva) cu aceeași monedă = a răspunde (cuiva) printr-o comportare similară. (Fam.) Asta e moneda plătită, se spune despre o întâmplare neplăcută survenită în viața cuiva ca o pedeapsă pentru fapta sau faptele rele făcute; faptă și răsplată. [Pl. și: monezi. – Var.: monétă s. f.] – Din ngr. monédha”, se arată în DEX.
Ecler- potrivit DOOM2 varianta de plural a acestui cuvânt este ecleruri, deși până de curând se folosea „eclere”.
Mazăre – acest cuvânt nu are plural, adică este defectiv de plural. Alte denumiri de alimente care sunt defective de plural: miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză.
Pască – În DEX, pască nu are plural, iar în Dicționarul Ortografic (DOOM), cel în care ne uităm pentru a afla formele flexionare, nici atât, fiind trecută doar cea de singular la genitiv-dativ articulat: „pascăi”.
Citește și – Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români fac greșeala, aceasta este de fapt forma corectă