Care este pluralul cuvântului mormânt. Mulți români fac confuzia

Află varianta corectă!
Care este pluralul cuvântului mormânt. Mulți români fac confuzia

Mormântul este locul în care cei trecuți în neființă îşi dorm somnul de veci. Este un termen care ne dă fiori, dar, cu toate astea, trebuie să-l acceptăm, fiindcă face parte din limba română. În uz circulă două variante de plural ale acestui cuvânt, dar care este, de fapt, forma corectă. Morminte sau mormânturi? Tu ce zici? Hai să aflăm împreună!

Forma corectă de plural a cuvântului mormânt

Mormânt este un termen des utilizat de către români. Din păcate, acesta este folosit în situații mai puțin plăcute, dar nu despre asta vom vorbi acum, ci despre forma de plural a acestui cuvânt.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), definiția termenului mormânt este ”groapă săpată în pământ pentru înhumarea celor decedați; loc special amenajat unde este înmormântat cineva; Expr. A duce (pe cineva) la mormânt sau a băga (pe cineva) în mormânt = a pricinui moartea cuiva; p. ext. A necăji, a chinui foarte mult (pe cineva). A intra în mormânt = muri. Monument funerar = cavou.”

Acum că am aflat ce înseamnă, hai să aflăm și care este forma de plural corectă a termenului mormânt. Surprinzător sau nu, foarte multe persoane se confruntă cu o dilemă atunci când trebuie să spună care este pluralul acestui termen.

Unii oameni cred că morminte este pluralul acestui cuvânt, în timp ce alții consideră că mormânturi este, de fapt, forma corectă. Cine are dreptate? Iată ce spun specialiștii în lingvistică.

Morminte sau mormânturi? Care este, de fapt, forma corectă de plural

Conform specialiștilor în lingvistică, singură formă de plural acceptată a termenului mormânt este morminte și nu mormânturi. Acest lucru este specificat clar în Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane 2005 (DOOM).

Prin urmare, corect este să spui ”Mi-au apărut două morminte în și m-am trezit brusc” și nu ”Mi-au apărut două mormânturi în vis și m-am trezit brusc”.

Citește și Care este pluralul cuvântului orez. Foarte puțini știu!

Termeni din limba română care au aceeași formă și la singular și la plural

Oricât ar suna de ciudat, în limba română există câteva cuvinte care au aceeași formă și la singular și la plural. Acestea se numesc substantive defective de număr. Iată câteva exemple mai jos:

  • Arici

Arici = animal mamifer insectivor, cu botul ascuțit și corpul gros, acoperit cu țepi (definiție DEX)

  • Ochelari

Ochelari = dispozitiv optic medical sau de protecție format din două lentile (fixate într-o ramă), care se pune la ochi (sprijinit pe rădăcina nasului) cu scopul de a corecta un defect de vedere, de a apăra ochii de praf, de o lumină prea puternică etc. (definiție DEX)

  • Blugi

Blugi = pantaloni din țesătură specială de bumbac (rezistentă, albastră). (definiție DEX)

Citește și Care este pluralul cuvântului salam. Mulți fac greșeala!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *