Orezul este unul dintre cele mai utilizate alimente în bucătărie. Atunci când vine vorba despre declinarea acestui cuvânt însă, multora le poate pune probleme. Care este pluralul cuvântului orez, de fapt. Mulți ar fi tentați să spună că nu are formă de plural, însă aceasta există în dicționar.
Unele dintre lucrurile pe care le folosim în fiecare zi ne pot pune probleme, atunci când vine vorba despre declinare. Multe denumiri de alimente se încadrează în această categorie, iar cuvântul orez este unul dintre ele. De cele mai multe ori, îl folosim la singular pentru a ne referi la alimentul pe care îl utilizăm în bucătărie pentru a face pilaf, sarmale sau diverse garnituri.
Există însă și situații când trebuie să fie pus la plural, iar acest lucru poate crea dificultăți. Deși mulți s-ar grăbi să spună că acest cuvânt nu are formă de plural, el nu face parte din categoria substantivelor defective de număr.
Citește și: Care este pluralul cuvântului salam. Mulți fac greșeala
Cuvântul orez are, potrivit DEX, pluralul orezuri, fiind un substantiv de genul neutru. Este adevărat că această formă de plural este rar întâlnită și se folosește mai degrabă pentru a denumi diverse tipuri de orez, precum cel basmati, thai, cu bob lung, sălbatic, cu bob rotund etc, puse la un loc. Este similar cu substantivul brânză, care atunci când este folosit cu forma brânzeturi, denumește sortimente diferite ale acestui aliment.
Declinarea la plural a substantivelor se învață la gramatică în școala gimnazială. Deși majoritatea cuvintelor uzuale au formă atât de singular, cât și de plural, există o categorie aparte de cuvinte care fac excepție. Acestea sunt substantivele defective de număr, care fie nu au formă de singular, fie de plural.
Citește și: Care este pluralul cuvântului muscă. Mulți români fac greșeala
Regăsim astfel de exemple în mai multe domenii, inclusiv în bucătărie. Iată câteva exemple de cuvinte defective de plural:
În ceea ce privește cuvintele defective de singular, acestea se folosesc însoțite de sintagma ”o pereche de”. Le întâlnim atunci când vine vorba despre obiecte care se află în pereche și care nu pot fi separate, precum: ochelari, pantaloni, blugi, foarfece.