Care este pluralul cuvântului pască. Puțină lume știe asta

Greșeala pe care mulți români o fac în vorbire.
Care este pluralul cuvântului pască. Puțină lume știe asta

Gospodinele se pregătesc intens pentru sărbătoarea de Paște, iar unul dintre simbolurile mesei tradiționale este pasca. Acest desert delicios făcut din cocă de cozonac și brânză se numără printre preparatele preferate de români în zilele de Paște. Însă ceea ce puține persoane știu este cum se spune pască la plural. Adesea acest cuvânt creează confuzie și este un subiect de polemică. Iată care este forma corectă de plural a acestui sustantiv.

Care este pluralul cuvântului pască

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, pasca este definită ca un „cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși.”

De asemenea, mai poate avea înțelesul de „anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști” sau de „preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine.” Se pare că originea acestui cuvânt provine din latinescul „pascha”.

Însă pască a fost întotdeauna un cuvât controversat din punct de vedere al formei de plural. Așa cum scria mai demult cineva pe Facebook: „O pască, două…?”. Și de aici poate începe dezbarerea. Când mergi la magazin, îl rogi pe vânzător să îți dea două „păști”? Sau îi spui „Dați-mi o pască” și mai apoi „Mai dați-mi încă una”? Adevărul este că oricât de bizar ar suna cea de-a doua variantă, este mai corect să o folosești pe aceasta, întrucât prima nu are niciun fel de susținere din punct de vedere gramatical.

Și asta pentru că despre cuvântul pască putem spune că nu are formă de plural sau că este un substantiv defectiv de plural. În DEX, pască nu are plural, iar în Dicționarul Ortografic (DOOM), cel în care ne uităm pentru a afla formele flexionare, nici atât, fiind trecută doar cea de singular la genitiv-dativ articulat: „pascăi”.

Citește și: „Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala

Cum spunem când vrem să cumpărăm mai mult de o pască?

Revenind la exemplul cu magazinul, fiindcă nu putem merge să cerem „Dați-mi două păști”, întrucât am aflat că nu este corect dat fiind faptul că nu are formă de plural, putem apela la creativitate.

Una dintre idei ar fi să folosim pluralul cuvântului cu diminutiv: „păscuțe”.

Sau putem să formulăm astfel: „Bună ziua! Pască aveți? Da. Dați-mi două, vă rog frumos!”.

Iar exemplele pot continua, dar cel mai important este să nu utilizezi forma închipuită de plural „păști”.

Citește și: „Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români fac greșeala, aceasta este de fapt forma corectă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.4 71 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *