Care este pluralul cuvântului pizza. Mulți români fac greșeala

Care este pluralul cuvântului pizza. Mulți români fac greșeala

Forma de plural a cuvintelor poate varia în funcție de gen, terminație, originea cuvântului și alți factori. Unele cuvinte au forme de plural neregulate sau forme care pot părea neobișnuite. Pentru a ajuta la clarificarea acestor aspecte, este important să studiem regulile gramaticale ale limbii române și să consultăm un dicționar pentru cuvinte cu forme de plural mai puțin obișnuite sau excepționale, iar un astfel de cuvânt care ne creează dificultăți este chiar pizza.

Formele de plural ale cuvintelor creează probleme

Adesea ne găsim în situația de a folosi forma de plural a cuvântului „pizza” atunci când dorim să comandăm ceva de mâncare. Cu toate acestea, există momente în care trebuie să plasăm o comandă pentru mai multe persoane, iar în cazul tinerilor, procesul de luare a deciziei poate fi amuzant și caracterizat de discuții aprinse cu privire la cine ar trebui să facă comandă.

Ei bine, este important ca persoana care se angajează să facă comandă să fie conștientă că acest neologism, „pizza” are și o formă de plural corectă.

Citește și: Care este pluralul cuvântului furtun. Mulți fac greșeala

Care este forma corectă de plural a cuvântului pizza

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul „pizza” este un substantiv feminin și are următoarea definiție „Tartă din aluat, garnisită cu roșii, ciuperci, cașcaval, șuncă, pește etc.”

Pizza poate varia în compoziție și poate fi personalizată în funcție de preferințele individuale ale consumatorilor. Este un preparat apreciat pe scară largă și este adesea servită la restaurant sau livrată la domiciliu, așa că este important să-i știm forma corectă de plural. Astfel, forma corectă de plural a cuvântului „pizza” este „pizze”.

Vezi și: Care este pluralul cuvântului somon. Sigur nu ai fi bănuit

Forme de plural ciudate care se regăsesc în Doom

Potrivit actualizării din DOOM 3, se constată că există mai multe substantive a căror formă de plural poate fi o surpriză pentru mulți vorbitori de limba română sau poate fi mai puțin cunoscută. Iată câteva exemple relevante:

  • Sânge: Forma corectă a substantivului „sânge” este „sângiuri”. Deși acest termen nu este utilizat frecvent în limbajul curent, reprezintă forma corectă de plural pentru acest cuvânt.
  • Aragaz: Plural corect este „aragaze”. Folosirea formei „aragazuri” este incorectă.
  • Almanah: Forma corectă de plural este „almanahuri”. Termenul „almanahe” este greșit.
  • Boschet: Plural corect este „boschete”. Utilizarea formei „boscheți” este greșită.

Te poate interesa și: Care este pluralul cuvântului orhidee. Puțini știu asta

  • Ciubuc: Forma corectă este „ciubucuri”. Utilizarea formei „ciubuce” nu este greșită, dar se referă la un termen diferit.
  • Macrou: Forma corectă de plural a substantivului „macrou” este „macrouri”.
  • Monedă: Pluralul substantivului „monedă” este „monede”.
  • Sindrom: Forma corectă de plural este „sindroame”. Utilizarea formei „sindromuri” este incorectă.
  • Pârâu: Pluralul corect este „pâraie”. Folosirea formei „pârâuri” este incorectă și se referă la mai multe cursuri de apă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.9 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *