Sania este, fără dar și poate, unul dintre simbolurile copilăriei în sezonul rece. Cine nu își mai aduce aminte de orele întregi petrecute pe derdeluș în zilele geroase de iarnă? Dar știi care este plurarul corect al cuvântului sanie? Mulți fac această greșeală. Răspunsul îl găsești în rândurile de mai jos.
Gramatica limbii române este complexă și adesea îi pune în încurcătură pe mulți vorbitori nativi. Unele dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în vorbire, dar și în scriere este cea legată de forma de plural a unor substantive. Printrel ele, se numără și sanie. Deși poate părea o regulă simpl, unora le dă mari bătăi de cap rostirea la plural a acestui cuvânt.
Citește și: Care este pluralul cuvântului muscă. Mulți români fac greșeala
Dar înainte de a afla care este forma corectă de plural a substantivului sanie, propun mai întâi să vedem care sunt înțelesurile acestuia.
În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, cuvântul sanie are două înțelesuri. Prima definiție este următoarea: ”Vehicul cu tracțiune animală sau autopropulsat, având în loc de roți două tălpi de lemn sau de fier cu ajutorul cărora se deplasează prin alunecare pe zăpadă sau pe gheață.”
Al doilea înțeles al acestui substantiv feminin este următorul: ”Suport la anumite mașini-unelte, care poate aluneca în lungul unor ghidaje, asigurând o deplasare a mașinii, a sculei prelucrătoare ori a piesei de prelucrat.”
Cuvâtul sanie la singular este folosit adesea și la diminutiv, respectiv ”săniuță”. Dar care este, de fapt, pluralul acestui substantiv?
Ei bine, deși mulți îl rostesc greșit, spunând ”sanii”, forma lui corectă de plural este, de fapt, ”sănii”. Prin urmare, dacă folosim diminutivul cuvâtului, la plural vom avea ”săniuțe”.
Un alt cuvânt specific sezonului rece este omăt. Acesta este sinonim cu zăpadă, ninsoare sau nea. Cu toate acestea, mulți evită să folosească omăt la forma lui de plural, unii considerând chiar că este defectiv de plural (nu are formă de plural).
Citește și: Care este pluralul cuvântului ghiozdan, de fapt. Mulți români folosesc varianta greșită
Însă în realitate, acest substantiv neutru are formă de plural, aceasta fiind omături. Articulat, pluralul pentru omătul este omăturile. La forma nearticulată, omăt la plural este omături. În ceea ce privește cazurile dativ și nominativ, omăt are forme diferite la plural. Iată care sunt acestea:
Nominativ
Dativ