Care este pluralul cuvântului somon. Sigur nu ai fi bănuit

Care este pluralul cuvântului somon. Sigur nu ai fi bănuit

Unele aspecte ale limbii române pot crea confuzii, în special când vine vorba de trecerea de la formele de singular la cele de plural. Există cuvinte care nu au o formă plurală distinctă, în timp ce altele au, dar pot părea dificil de intuit. Ca de exemplu, să ne gândim la cuvântul „somon”. Puțini oameni știu cum se formează pluralul acestui cuvânt, dar noi vă vom dezvălui forma corectă în acest articol.

Cum se spune somon la plural

Somonul este un pește prezent în meniurile restaurantelor și apreciat de români, chiar dacă prețul său nu este tocmai accesibil. Dar te-ai întrebat vreodată care este forma de plural a acestui cuvânt? S-ar putea să crezi că nu are o formă de plural, dar de fapt o are, și îți vom dezvălui imediat care este aceasta.

Citește și: Care este pluralul la “aeroport”. Nu toată lumea știe forma corectă

Ce spune DEX-ul

Somonul este un tip de pește teleostean marin, care face parte din familia salmonidelor. Acest pește are o lungime de aproximativ 1-1,5 metri și o greutate de 25-30 de kilograme, iar carnea sa este de culoare roz și foarte gustoasă.

De asemenea, somonul are obiceiul să migreze în râuri în timpul verii pentru a-și depune icrele, iar specia sa are denumirea științifică de „Salmo salar”.

Ei bine, dacă dorești să cumperi acest pește la bucată, trebuie să cunoști forma corectă a pluralului său pentru a comanda cantitatea adecvată.

Astfel, pluralul corect pentru „somon” este „somoni,” așa că vei putea solicita numărul potrivit fără să îți faci griji că te exprimi greșit.

Vezi și: Care este pluralul cuvântului coală. Mulți români greșesc, aceasta este de fapt forma corectă

Ce curiozități mai poți afla despre formele de plural ale cuvintelor

În limba română, există mai multe cuvinte la care suntem tentați să greșim forma de plural, așa că îți vom oferi câteva exemple corecte pentru a evita astfel de greșeli în viitor:

  • Monedă – Pluralul corect este „monede,” nu „monezi.”
  • Lapte – Substantivul „lapte” este un defectiv de plural atunci când se referă la alimentul propriu-zis. Cu toate acestea, există situații în care se poate spune „lăpturi” la plural, dar forma acceptată este lapte.
  • Ciocolată – Deși multă lume folosește forma „ciocolăți,” cea corectă este „ciocolate.”
    Ecler – Pluralul corect este „ecleruri,” deși anterior se folosea formă „eclere.”
  • Mazăre – Acest cuvânt este defectiv de plural, adică nu are o formă de plural. Alte denumiri de alimente cu plural defectiv includ „miere,” „lapte,” „unt,” „fasole,” „năut,” „smântână,” „drojdie,” „făină,” și „brânză.”

Te poate interesa și: Care este pluralul pentru “făină”. Puțină lume știe forma corectă

  • Pască – Nu există o formă de plural pentru cuvântul „pască.”
  • Furtună – Pluralul corect este „furtuni,” nu „furtune” sau „furtunuri.”
  • Ceață – Pluralul corect este „cețuri,” conform DOOM.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.6 60 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *