”Succes” este unul dintre cuvintele care dau mari bătăi de cap vorbitorilor de limbă română, atunci când vine vorba de forma sa de plural. ”Succesuri” sau ”succese”, iată care este de fapt forma corectă de plural a acestui cuvânt.
Succes este un cuvânt des întâlnit nu doar în limba română, ci și în limba franceză, din care provine, de fapt. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, succes înseamnă rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni).
Acest substantiv neutru are și o serie de sinonime, printre care evidențiem izbândă și reușită. În ceea ce privește antonimele cuvântului succes, acestea sunt: eșec, insucces, ratare, înfrângere.
Citește și: Care este pluralul la “hotel”, de fapt. Mulți români fac greșeala
De ce am ținut să amintim de antonimele substantivului succes? Ei bine, pentru că unul dintre ele ar putea avea o strânsă legătură cu titlul articolului și greșeala pe care o fac românii atunci când folosesc succes la plural.
Mai exact, în cazul cuvântului eșec – unul dintre antonimele cuvântului succes – forma de plural a acestuia este ”eșecuri”. De aici, probabil, și confuzia cu privire la pluralul cuvântului succes. Este binecunoscută expresia ”Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri”, care aparține unei distinse doamne, fiică a unuia dintre foștii șefi de stat români.
Dacă te-am băgat de tot în ceață, haide să clarificăm lucrurile. Mulți români folosesc ”succesuri” ca formă de plural a substantivului succes. Însă nu aceasta este cea corectă, deși poate ți se pare mai natural de pronunțat.
Citește și: Care este forma corectă de plural a cuvântului ghiveci. Foarte mulți greșesc
Forma corectă de plural pentru succes este, de fapt, succese. Așadar, revenind la alocuțiunea de mai sus, corect este ”Poți să ai și eșecuri, poți să ai și (întotdeauna!) succese”.
Ei bine, aici lucrurile stau cu totul diferit. De ce? Pentru că răspunsul la întrebarea de mai sus este: ambele variante sunt corecte.
Explicația este simplă și totul ține de context, întrucât sensul lor este diferit.
Vis, cu forma de plural vise – Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului.
Vis cu forma de plural visuri:
Așadar, vise se folosește atunci când e vorba despre imagini din timpul somnului, iar visuri se referă la dorințe, aspirații, meditații, iluzii.