Care este pluralul de la șezlong. Mulți români nu știu, folosesc forma greșită

Află cum trebuie să spui corect
Care este pluralul de la șezlong. Mulți români nu știu, folosesc forma greșită

Sute de mii de oameni merg la mare anual sau la diferite piscine acolo unde se relaxează, la soare, pe șezlong. Dar care este pluralul de la șezlog? Există persoane care folosesc forma greșită atunci când se referă la mai multe astfel de obiecte.

Cum se spune la plural cuvântul șezlong

Prin definiție, șezlong înseamnă scaun pliabil pe al cărui schelet de lemn sau de metal este montată o pânză și al cărui spătar mobil se poate înclina după preferință.

Forma corectă de plural a acestuia este șezlonguri, în niciun caz șezloange.

„Nearticulat: șezlong la plural este șezlonguri (forma la plural nearticulată)
Articulat: pluralul pentru șezlongul este șezlongurile (forma la plural articulată)

Singularul si pluralul puse la cazuri gramaticale:
Cazul nominativ
Substantivul șezlong la cazul nominativ arată cine face acțiunea sau cine are însușirea exprimată de predicat. Cazul nominativ este în primul rând cel al subiectului propoziției.
Cazul dativ
Substantivul șezlong la cazul dativ determină un verb. Este, la fel ca și genitivul, un caz subordonat substantivului, specific cuvintelor: pronume, adjectiv, numeral.”, explică qdictionar.com.

Vezi și – Care este pluralul cuvântului colonel. Există numeroase confuzii, dar aceasta este de fapt varianta corectă

Pluralul cuvântului monedă. Cum se spune corect

Pentru acest cuvânt este folosit și pluralul corect, dar și cel greșit. Multe persoane nu știu însă care este forma potrivită pentru a spune monedă la plural. Potrivit DOOM2 singura formă de plural acceptată a cuvântului monedă este monede.

Așadar, forma de plural „monezi” este o preluare greșită. Oamenii asociază cu pluralul cuvintelor asemănătoare: livadă – livezi, stradă – străzi sau ladă – lăzi. E bine, chiar și așa, cuvântul monedă poate fi asemănat, mai degrabă, cu substantivul balustradă, a cărui formă de plural este balustrade și nu balustrăzi.

„MONÉDĂ, monede, s. f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; p. gener. ban de metal (de valoare mică); mărunțiș. Expr. A bate (sau a tăia, a face) monedă = a emite bani de metal. A bate monedă (din sau cu ceva) = a insista, a face caz (de ceva). A plăti (cuiva) cu aceeași monedă = a răspunde (cuiva) printr-o comportare similară. (Fam.) Asta e moneda plătită, se spune despre o întâmplare neplăcută survenită în viața cuiva ca o pedeapsă pentru fapta sau faptele rele făcute; faptă și răsplată. [Pl. și: monezi. – Var.: monétă s. f.] – Din ngr. monédha”, se arată în DEX.

Vezi și – Care este pluralul cuvântului mazăre, de fapt. Puțini români știu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *