Este un loc prin care trec zilnic zeci de mii de oameni, însă există și persoane care nu știu cum se spune la forma de plural. Așadar, cum e corect, aeropoarte sau aeroporturi?
Cum ar trebui să fie forma corectă de plural a cuvântului aeroport? Aeroporturi sau aeropoarte? Ei bine, potrivit dexonline.ro, forma corectă de plural a acestui substantiv este aeroporturi.
„aeroport, aeroporturi, substantiv neutru
1. Ansamblu constituit din terenul, clădirile și instalațiile necesare decolării, aterizării, manevrării, adăpostirii și întreținerii avioanelor.
sinonime: aerodrom”, scrie dexonline.ro.
Așadar, atunci când vrei să faci referire la mai multe zboruri din diferite locuri ale lumii, vei spune că ai avut zboruri de pe mai multe aeroporturi.
Există mai multe cuvinte din limba română care au o formă mai ciudată de plural. Acestea sunt:
Vezi și – Care este pluralul la caniculă. Mulți români fac greșeala
Furtuna este definită ca o perioadă de vreme violentă, caracterizată de vânt puternic, ploaie sau zăpadă, tunete și fulgere. Însă acest cuvânt poate avea mai multe sensuri. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române cuvântul „furtună” are trei semnificații:
Cum se spune furtună la plural? Forma de plural a cuvântului „furtună” este „furtuni”, nicidecum „furtune”. Nici forma de „furtunuri” nu este corectă în acest caz. Aceasta înseamnă pluralul substantivului „furtun”, ce are definiția de „tub flexibil confecționat din material textil, cauciuc, material plastic etc., care servește la transportul, pe distanță mică, al gazelor sau al lichidelor”.