Care este pluralul la “hotel”, de fapt. Mulți români fac greșeala

Cum se formează substantivelor, de fapt.
Care este pluralul la “hotel”, de fapt. Mulți români fac greșeala

Pluralul unor cuvinte dau adesea mari bătăi de cap vorbitorilor de limba română. Printre ele se numără și cuvântul ”hotel”, a cărui formă de plural este de multe ori folosită greșit. Verifică dacă și tu te afli printre cei care au folosit greșit până acum forma de plural a cuvâtului ”hotel”.

Care este pluralul la “hotel”, de fapt

Pentru unii, limba română este cu adevărat fascinantă, motiv pentru care doresc să îi cunoască toate secretele. Trebuie precizat însă că limba noastră nu este tocmai uoară. Există o multitudine de reguli și excepții de la aceste reguli care adesea îi pun în dificultate pe vorbitori.

Printre cele mai frecvente greșeli care țin de gramatica limbii române se numără formele de plural ale anumitor substantive. Iar unul dintre cuvintele care dau bătăi de cap atunci când vine vorba de pluralul lor este substantivul hotel.

Citește și: Care este pluralul la “aeroport”. Nu toată lumea știe forma corectă

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, acesta are semnificația de ”clădire mare cu multe camere sau apartamente mobilate, care se închiriază de obicei cu ziua (călătorilor)”. Însă chiar dacă se numără printre cuvintele cu o frecvență ridiacată a utilizării, forma sa de plural este adesea folosită greșit.

În primul rând, tebuie menționat că substantivul hotel are trei forme, atât la singular, cât  și la plural, respectiv substantiv de caz, nominativ și dativ.

Citește și: Care este forma corectă de plural a cuvântului ghiveci. Foarte mulți greșesc

Toate cele trei forme pot fi nearticulate, articulate, la singular și la plural.

Cazul nominativ

Substantivul hotel la cazul nominativ arată cine face acțiunea sau cine are însușirea exprimată de predicat. Cazul nominativ este în primul rând cel al subiectului propoziției.

Astfel, la singular avem: nearticulat – hotel; articulat hotelul. La plural: nearticulat – hoteluri; articulat – hotelurile.

Cazul dativ

Substantivul hotel la cazul dativ determină un verb. Este, la fel ca și genitivul, un caz subordonat substantivului, specific cuvintelor: pronume, adjectiv, numeral.

Așadar, la singular are următoarele forme: nearticulat – hotel; articulat – hotelului. La plural: nearticulat – hoteluri; articulat – hotelurilor.

 

Cum se formează pluralul substantivelor în limba română

Substantivele, prin forma pe care o au, arată numărul obiectelor – un singur obiect sau mai multe obiecte. Pluralul redă o mulțime de obiecte (substantive) de același fel (oameni, case, lucruri) sau cu mai multe elemente (grămezi, grupuri, colecții etc.).

În limba română există și substantive care au aceeași formă, fie că sunt la singular, fie că sunt la plural. Acestea se numesc substantive defective de număr (ex: zori, ochelari, icre, măruntaie).

Pluralul se formează adăugând desinențe de plural, în funcție de genul fiecărui substantiv.

La masculin – desinența -isocri, eroi, lupi, taţi, munţi; defective: arici, pui

La feminin – desinența -e sau -icase, mâini; desinența – lestele, sarmale

La neutru – desinența -epicioare, nume-uritablouri, lucruri, radiouri, taxiuri.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.4 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *