Când vine vorba de pluralul unor cuvinte lucrurile sunt destul de simple. Există însă și situații când această provocare îți poate da bătăi de cap. Spre exemplu, cum se spune „vis” la plural? Află de mai jos cum este corect.
Află că dintre vise și visuri ambele variante sunt corecte, însă totul depinde de context. În cazul substantivului vis, ambele forme de plural, atât vise, cât și visuri, sunt corecte, însă sensul este unul diferit.
„vis, vise, substantiv neutru
1. Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnuluivis, visuri, substantiv neutru
1. Stare a celui cuprins de gânduri și de amintiri plăcute.
sinonime: meditație, reverie, visare.
2. figurat Iluzie deșartă; aspirație irealizabilă.”, scrie dexonline.ro.
Așadar, vise se folosește atunci când e vorba despre imagini din timpul somnului, iar visuri se referă la dorințe, aspirații, meditații, iluzii.
Vise:
Visuri:
Potrivit DEX, definiția cuvântului plural este: „care indică pluralul, de plural, al pluralului”, atunci când este adjectiv și „categorie gramaticală care arată că este vorba de două sau de mai multe ființe sau lucruri de același fel”, atunci când este substantiv. În ceea ce privește forma de plural, există două variante corecte. Se folosește „plurale”, atunci când este substantiv neutru și „pluraluri” atunci când este adjectiv și stă pe lângă un substantiv de genul masculin.
Există mai multe cuvinte în limba română care nu au și o fomă de plural. Sunt folosite zilnic de către mulți oameni.
Vezi și – Care este pluralul cuvântului miere. Mulți români nu știu
– aragaz- aragaze
– almanah – almanahuri
– blană – blăni
– fașă – feșe
– foarfecă – foarfeci
– colonel – colonei
– macrou – macrouri
– sindrom – sindroame
– pârâu – pâraie