Mulți dintre români îl citesc în fiecare zi ca să afle ce le-au rezervat astrele. Da, ai ghicit, este vorba despre horoscop. Însă, puţini dintre ei ştiu care este forma de plural a acestui termen. Unele persoane spun horoscoape, în timp ce altele spun horoscopuri. Dar care dintre aceste variante este, de fapt, cea corectă? Află răspunsul din rândurile de mai jos.
Horoscop este un termen des utilizat de către români. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), definiția acestui cuvânt este ”tablou cu pozițiile astrelor în momentul unui eveniment sau al nașterii unei persoane, pe baza căruia astrologii fac deducții și interpretări asupra trăsăturilor de caracter, a evoluției evenimentului sau persoanei” sau ”rubrică în unele publicații conținând preziceri pentru cei născuți în fiecare dintre cele 12 zodii.”
Acum că am aflat ce înseamnă, hai să aflăm și care este forma de plural a termenului horoscop. Din păcate, foarte mulți oameni se confruntă cu o dilemă atunci când trebuie să spună care este pluralul acestui cuvânt.
Unele persoane cred cu tărie că horoscopuri este pluralul acestui termen, în timp ce altele consideră că horoscoape este, de fapt, forma corectă. Cine are dreptate? Iată mai jos răspunsul specialiștilor în lingvistică.
Potrivit experților în lingvistică, singură formă de plural acceptată a termenului horoscop este horoscoape și nu horoscopuri. Acest lucru este specificat clar în Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane 2005 (DOOM).
Așadar, corect este să spui ”Am citit două horoscoape și în ambele scria că voi avea ocazia să câştig la loto” și nu ”Am citit două horoscopuri și în ambele scria că voi avea ocazia să câştig la loto”.
Surprinzător sau nu, unele cuvinte din limba română au mai multe forme de plural. Însă, acestea au sensuri diferite. Mai jos îți vom prezenta câteva dintre ele:
– coarne: Uite ce coarne mari are cerbul!
– corni: Invită-i și pe cei cu corni în fanfară!
– cornuri: Am mâncat două cornuri cu ciocolată.
– ochi: Ai cei mai frumoși ochi din lume!
– ochiuri: Au fost delicioase cele două ochiuri!
Citește și Care este pluralul cuvântului gimnaziu. Puțini știu că asta e forma corectă!
– vise: Noaptea trecută am avut două vise care m-au pus pe gânduri.
– visuri: Îndrăznește să ai visuri mărețe!
Citește și Parapeți sau parapeturi? Niciuna. Care e forma corectă de plural de la parapet, de fapt!