E sezonul mustului! Toamna foarte mulți oameni abia așteaptă să deguste această băutură dulce care, treptat, se transformă în vin. Ei bine, să spui sau să ceri cuiva must e simplu, dar te-ai gândit vreodată care este pluralul acestui cuvânt?
Poate nu te-ai gândit până acum, însă e bine de știut că și cuvântul must are o formă de plural. Ai fi tentat să spui că nu există o formă de plural, însă, potrivit site-urilor de specialitate, se spune „musturi”.
„MUST, musturi, s. n. 1. Suc dulce care nu a început încă să fermenteze, obținut prin zdrobirea și presarea boabelor de struguri sau, p. ext., a altor fructe ori plante. 2. Zeamă, suc pe care îl conțin unele fructe. 3. Seva arborilor. 4. (Pop.) Zeamă din gunoiul vitelor. 5. Lichid cu care este îmbibat pământul după topirea zăpezii. – Lat. mustum”, potrivit pluralul.ro.
Toamna, în anotimpul în care se culeg strugurii, foarte mulți oameni abia așteaptă să guste mustul dulce. În funcție de soiul de struguri, de gradul de coacere, dar și de felul în care este preparat, mustul poate avea gust diferit. Cum să obții un must delicios? Ține cont de faptul că cel mai bun must se obține din struguri foarte bine copți și sănătoși. Singura condiție este aceasta, ca strugurii să fie la gradul maxim de coacere și să fie zdrobiți cât mai curând după ce au fost culeși.
Boabele de struguri se zdrobesc fie manual, fie cu ajutorul unei zdrobitoare. După obținerea sucului, acesta se strecoară, pentru a scăpa de eventualele impurități rezultate în timpul zdrobirii boabelor. Acest must, proaspăt stors, poate fi savurat ca atare sau poate fi fiert. Pentru rețeta de must fiert ai nevoie de un vas mare emailat și zahăr. Acesta se pune pe foc cu zahâr și se fierbe aproximativ o oră. În tot acest timp trebuie să amesteci la intervale regulate și să înlături spuma de la suprafață. Cantitatea de zahăr folosită depinde de preferințele fiecăruia.
Imediat după ce l-ai fiert, mustul poate fi păstrat bine depozitat pentru un timp îndelungat. După ce se răcește se toarnă în sticle sterilizare, pe care să le închizi etanș. Sticlele cu must pot fi depozitate în locuri răcoroase, unde se vor păstra chiar și câteva luni, fără ca mustul să fermenteze și să se transforme în vin. Totodată, dacă vrei să ăstrezi mustul proaspăt, depozitează-l în congelator.