Care este principala cauză a infertilității. În ediție din această seară a emisiunii Ego Life, moderată de Dana Săvuică, Alina Bordea, medic specialist de obstretică și ginecologie abordează un subiect delicat pentru cuplurile din ziua de astăzi: infertilitatea. Multe dintre ele se confruntă cu această problemă, iar această afecțiune nu ține cont neapărat de vârstă și îi poate afecta atât pe bărbați cât și pe femei. Iată care sunt sfaturile medicului Alina Bordea în această privință.
Potrivit unor statistici, în România, între 8 și 15% dintre cuplurile la vârsta reproductivă sunt infertile. Afecțiunea poate fi o problemă a unuia dintre parteneri sau o combinație de factori care influențează sarcina.
Însă din fericire în prezent există numeroase terapii care pot îmbunătăți semnificativ șansele ca femeia să rămână însărcinată.
Medicul Alina Bordea întâlnește des în cabinetul său paciente care se confruntă cu infertilitatea și spune că este important ca pentru rezolvarea acestei probleme medicul ginecolog să aibă o abordare deschisă și să colaboreze îndeaproape cu un specialist înurologie.
„Este important de mentionat ca atunci cand ne luptăm cu infertilitatea, indiferent dacă e masculină sau feminină, trebuie să fim în echipă – medicul ginecolog cu specializare în infertilitate nu e suficient, eu am alaturi un urolog foarte bun cu care colaborez și atunci lucrurile se completeaza pentru armonie și rezultate. 10 ani înseamna mult. Pacientele care trec prin proceduri de reproducere umană asistată, cele care se luptă cu infertilitatea, renunță în primul rând din cauza părții emoționale. E foarte greu.”, a precizat Alina Bordea, luni seara, în cadrul emisiunii Ego Life.
Medicul ginecolog afirmă un adevăr greu de digerat pentru femeile tinere. Ea spune că, în contextul în care dorința femeilor este de a face mai întâi carieră și apoi să se gândească la copii, tot mai multe dintre ele ajung în cabinetul medicilor cu probleme de infertilitate.
„Realitatea e că atunci când avem o vârstă tânără a femeii, fără patologie masculină, o rezervă ovariană bună, șansele de reușită per procedură sunt de maximum 50%. Cu cât ne apropiem de 40 de ani, cu cât depășim vârsta de 35 de ani, e mai dificil și scad și șansele de reușită. Spuneai la începutul emisiunii de vârsta de 23 de ani la care ai obținut sarcina. Inclusiv asta e o problemă cu care mă confrunt în cabinet zi de zi. Dorința femeilor de a face carieră, de a mai aștepta, de a calatori cu familia, apoi să facă copii. Acesta e un principal motiv pentru care ajungem în momentul actual la tehnici de reproducere umană asistată.”, a mai spus medicul ginecolog.
În zilele noastre, vârsta de la care femeile intră la menopauză tinde să coboare tot mai mult. Alina Bordea mărturisește că a avut și paciente în floarea vârstei, de 20-30 de ani care s-au confruntat cu această problemă, dar pe care a reușit să le trateze.
„Sunt și fete tinere care intra la 20 și ceva, 30 de ani la menopauză. Acolo e altceva. Ele ajung la mine din fericire și reușesc să le consiliez și sa facem ceva chiar și-n aceste cazuri cu insuficiență ovariană, menopauza.”, a mai spus medicul, la Ego Life, emisiune prezentată de Dana Săvuică.