Care sunt actele necesare pentru a trece granița cu un minor. Greșeala pe care părinții trebuie să o evite la plecarea în străinătate

Ce mesaj a transmis Poliția de Frontieră
Care sunt actele necesare pentru a trece granița cu un minor. Greșeala pe care părinții trebuie să o evite la plecarea în străinătate

Situație surprinzătoare în ultima lună la vamă, la ieșirea din România. 430 de copii au fost opriți deoarece părinţii sau însoţitorii nu deţineau toate actele de călătorie necesare pentru aceştia. Pentru a fi evitate astfel de situații, Poliţia de Frontieră reaminteşte care sunt condiţiile de călătorie în străinătate ale minorilor.

Poliția de Frontieră, mesaj după ce mai mulți copii nu aveau acte necesare pentru a ieși din țară

Poliția de Frontieră a transmis un mesaj în care a comunicat faptul că aproximativ 430 de copii nu au putut ieși din țară. Acest lucru s-a întâmplat deoarece părinții/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara țării.

”În ultima lună (19.05-19.06), poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a aproximativ 430 cetăţeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiţii legale, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul celor aflaţi în această situaţie de la începutul anului şi până în prezent (aproximativ 1800 cetăţeni români minori)”, informează Poliţia de Frontieră.

Au mai precizat faptul că minorii fie nu posedau documente de călătorie valabile, fie părintele însoțitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială sau însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Potrivit legii, minorii pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil, paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani), numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Vezi și – Cu câți bani ai voie să treci vama la aeroport fără să îi declari. Ce se întâmplă dacă depășești suma maximă

Care sunt actele necesare pentru a trece granița cu un minor

În primul rând, în situația în care însoțitorii minorului sunt alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar. Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este făcut printr-o declaraţie notarială. Aceasta are forma şi conţinutul stabilite de lege. Valabilitatea acesteia poate fi de maximum trei ani.

De asemenea, pentru minorii cetățeni români, dar care au domiciliu în străinătate și se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reședinței în străinătate a minorului se face fie cu pașaportul, fie cu documentul de indentitate al minorului în care este menţionat domiciliul, permisul de rezidenţă sau adeverinţe care atestă rezidenţa.

Așadar, actele necesare minorului pentru a ieși din țară, dacă este însoțit de unul dintre părinți sunt:

  • pașaportul sau actul de identitate al minorului.
  • o declarație autentificată cu acordul celuilalt părinte (este necesară copiilor minori cu cetățenie română doar la ieșirea din România, nu și la intrarea în țară).

În situația în care minorul este însoțit de o altă persoană, nu de părinți:

  • acordul ambilor părinți (pot da împreună o singură declarație)
  • certificatul de cazier judiciar valabil 6 luni de la data eliberării
  • documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în cazul în care minorul este însoțit de aceasta.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *