Cartoful este un aliment de bază în majoritatea părților lumii și este una dintre cele mai versatile legume ale noastre. Fierți, piure, copți sau prăjiți, există mai multe moduri de a găti cartofi și un număr nesfârșit de ingrediente cu care să-i combinați pentru a crea o varietate de rețete. De departe, cei mai consumați sunt cartofii prăjiți. Pentru a face o porție de cartofi crocanți delicioși, ai nevoie de un ulei bun și cartofi buni pentru prăjit.
Cei mai buni cartofi pentru prăjit sunt cei cu conținut bogat de amidon, respectiv cartofii albi, urmați de cartofii roșii. Acești cartofi au conținut ridicat de amidon și scăzut de umiditate, fapt pentru care, sunt ideali pentru prăjire.
Pentru a face cartofi prăjiți crocanți este important să cunoaștem procesul care se întâmplă atunci când îi scufundăm în ulei clocotit. Când prăjim un cartof – sau orice alt aliment – umezeala de pe suprafața acestuia se evaporă imediat. Exteriorul său este uscat și rapid se formează o crustă. În interiorul acelei cruste, temperatura crește și vaporii de apă care nu au ajuns la suprafață înainte de a se forma crusta, rămân prinși, gătind interiorul. Contrastul dintre un strat crocant și un interior moale este secretul oricărei prăjiri bune. Și pentru a realiza acest lucru, crusta exterioară trebuie formată imediat, altfel apa s-ar elibera complet și cartoful ar rămâne uscat.
Cartofii se prăjesc la temperatura de 170- 190°C, in baie de ulei. Uleiul are un rol decisiv pentru prăjirea cartofilor, deoarece tipurile de ulei au puncte de ardere diferite. Dacă punctul de ardere al uleiului este scăzut, nu vei obține crusta crocantă perfectă. Cel mai potrivit ulei pentru prăjire este cel cu gust neutru și punct de ardere ridicat, cum este uleiul de floarea soarelui.
Tehnica de prăjire pentru a obține French Fries se numește ” double fried”. Cartofii se prăjesc în două etape, după cum urmează:
Dacă dorești, te poți opri la prima etapă de prăjire ( varianta clasică) până cartofii sunt bine prăjiți, aurii.