Care sunt cei mai buni cartofi pentru prăjit. Secretul pentru a ieși crocanți la exterior și moi la interior

Trucuri și sfaturi prețioase

Scris de: Oana Matei

18 Feb. 2023

Care sunt cei mai buni cartofi pentru prăjit. Secretul pentru a ieși crocanți la exterior și moi la interior

Cartoful este un aliment de bază în majoritatea părților lumii și este una dintre cele mai versatile legume ale noastre. Fierți, piure, copți sau prăjiți, există mai multe moduri de a găti cartofi și un număr nesfârșit de  ingrediente cu care să-i combinați pentru a crea o varietate de rețete. De departe, cei mai consumați sunt cartofii prăjiți. Pentru a face o porție de cartofi crocanți delicioși, ai nevoie de un ulei bun și cartofi buni pentru prăjit.

Care sunt regulile de bază pentru a prăji cartofii perfect crocanți?

Soiurile de cartofi buni pentru prăjire

Cei mai buni cartofi pentru prăjit sunt cei cu conținut bogat de amidon, respectiv cartofii albi, urmați de cartofii roșii.  Acești cartofi au conținut ridicat de amidon și scăzut de umiditate, fapt pentru care, sunt  ideali pentru prăjire.

Cum se formează crusta crocantă?

Pentru a face cartofi prăjiți crocanți este important să cunoaștem procesul care se întâmplă atunci când îi scufundăm în ulei clocotit. Când prăjim un cartof – sau orice alt aliment – ​​umezeala de pe suprafața acestuia se evaporă imediat. Exteriorul său este uscat și rapid se formează o crustă. În interiorul acelei cruste, temperatura crește și vaporii de apă care nu au ajuns la suprafață înainte de a se forma crusta, rămân prinși, gătind interiorul. Contrastul dintre un strat crocant și un interior moale este secretul oricărei prăjiri bune. Și pentru a realiza acest lucru, crusta exterioară trebuie formată imediat, altfel apa s-ar elibera complet și cartoful ar rămâne uscat.

Cel mai bun ulei pentru cartofii prăjiți

Ce tip de ulei este bun pentru prăjire?

Cartofii se prăjesc la temperatura de 170- 190°C, in baie de ulei. Uleiul are un rol decisiv pentru prăjirea cartofilor, deoarece  tipurile de ulei au puncte de ardere diferite. Dacă punctul de ardere al uleiului este scăzut, nu vei obține crusta crocantă perfectă. Cel mai potrivit ulei pentru prăjire este cel cu gust neutru și punct de ardere ridicat, cum este uleiul de  floarea soarelui.

Cum se fac celebrii cartofi French Fries?

Tehnica de prăjire pentru a obține French Fries se numește ” double fried”. Cartofii se prăjesc în două etape, după cum urmează:

  1. Cartofii se curăță de coajă, se spală, se taie felii și se lasă în apă rece pentru 15 minute pentru a elibera amidonul.
  2. Cartofii se scurg de apă, se clătesc din nou cu apă rece și se usucă cu un șervet de bucătărie.
  3. În tigaie se toarnă un strat generos de ulei, care se încinge până la 170°C. Temperatura se măsoară cu un termometru de bucătărie sau se pune un cartof. Dacă uleiul din jurul cartofului începe să sfârâie, atunci uleiul este pregătit. Pentru a se prăji uniform, cartofii se pun în tigaie într-un singur strat.
  4. După ce cartofii s-au prăjit timp de 5 minute, se oprește focul,  se scot cu o spatulă și se lasă la scurs pe un grătar. Se lasă deoparte timp de 20- 30 de minute.
  5.  Pentru a doua etapă de prăjire, se încinge din nou uleiul la 190°C și se prăjesc din nou cartofii, la foc mediu, până devin aurii.

Dacă dorești, te poți opri la prima etapă de prăjire ( varianta clasică) până cartofii sunt bine prăjiți, aurii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *