Care sunt cele mai bune prune pentru gem. De ce trebuie să ții cont de fapt, așa va ieși delicios

Trucuri pentru cel mai aromat gem de prune

Scris de: Oana Matei

06 Oct. 2023

Care sunt cele mai bune prune pentru gem. De ce trebuie să ții cont de fapt, așa va ieși delicios

Atât proaspete, cât și uscate prunele sunt niște fructe foarte sănătoase, sărace în calorii. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și bogate în fibre, acestea au calități antioxidante aparte. Sunt o gustare sănătoasă atunci când simți nevoia să mănânci ceva dulce! Gemul de prune este un preparat foarte popular și îndrăgit de români. Un gem de prune întins pe o felie de pâine prăjită, alături de un ceai, îți poate face ziua mai plăcută și mai aromată. Pentru o aromă mai intensă și un gust mai pronunțat, în gemul de prune se pot adăuga diverse mirodenii. Nuca completează perfect gustul prunelor și dă o savoare extraordinară magiunului de prune. Iată de ce ar trebui să ții cont pentru a obține gemuri de neuitat.

Gem aromat de prune pentru iarnă

Pentru a prepara un gem de prune dulce, aromat și pentru a folosi cât mai puțin zahăr sau deloc, alege prunele coapte la punctul lor maxim de dulceață și aromă. Prunele prea tari sau verzi nu vor avea aceeași dulceață și gust pronunțat.

De asemenea, dacă dorești o aromă deosebită a gemului de prune, poți alege condimente precum vanilie, scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cardamon, coajă de citrice, lemn dulce sau amestec pentru vin fiert. Aceste mirodenii se pun într-un tifon care se va îndepărta după fierbere.

Cât timp se fierbe gemul de prune

După ce prunele au fost spălate, curățate de sâmburi și tăiate, acestea sunt adesea lăsate într-un vas cu zahăr pentru câteva ore sau peste noapte. Când începi să fierbi prunele, vei aduce, gemul, mai întâi la punctul de fierbere și apoi îl vei lăsa să fiarbă la foc mic până atinge consistența dorită.  În această etapă, trebuie să stai cu ochii pe vas, nu uita să amesteci pentru a preveni lipirea gemului și arderea compoziției pe fundul cratiței. Acest proces poate dura între 30 de minute și 1 oră sau mai mult. Timpul de fierbere va varia în funcție de mărimea oalei și de intensitatea focului. Dacă preferi un gem cu o consistență mai groasă, amestecă compoziția cu un blender de mână, dar doar după ce iei oala de pe foc.

Pentru a verifica dacă gemul are consistența potrivită, poți folosi “testul farfuriei”: scoate cu o lingură o cantitate mică de gem și pune-o pe o farfurie rece pentru a verifica dacă începe să se întărească. Dacă își păstrează consistența lichidă, mai lasă gemul pe foc încă cinci minute și repetă. De cele mai multe ori, compoziția se va lega suficient după ce este lăsată să fiarbă în jur de cinci minute. Dacă gemul este prea lichid, continuă să-l fierbi și verifică din nou după câteva minute.

Rețeta de gem de prune aromat

  •  1 kilogram de prune
  • 300 grame de zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • zeama de la o lămâie
  • mirodenii: scorțișoară, nucușoară, anason, etc (opțional)
  • miez de nucă prăjit și tocat

Vezi și Ce să presari pe capacul borcanelor după ce ai pus gemul de prune. Gospodinele sunt înnebunite după acest truc

Preparare:

  • Spală bine prunele, în câteva ape, apoi pune-le la curs într-o strecurătoare sau întinde-le pe un prosop să se absoarbă excesul de apă
  • Scoate sâmburii din prune, apoi pune jumătățile de fruct într-o cratiță cu fund dublu
  • Adaugă zahărul peste prune și lasă-le să stea așa câteva ore, să-și lase siropul. Cantitatea de zahăr poate să difere în funcție de tipul de prune folosit la prepararea gemului. Dacă prunele sunt foarte dulci poți să adaugi mai puțin zahăr sau, dacă sunt mai acrișoare, mai mult.
  • După ce prunele și-au lăsat siropul și s-au înmuiat, pune gemul la fiert, la foc mic.
  • Mai departe, adaugă zeamă de lămâie peste prune. Aceasta ajută gemul să aibă o culoare vie și frumoasă. Adaugă și mirodeniile, dacă vrei, sigilate într-un săculeț din tifon.
  • Când gemul a început să fiarbă ai grijă să strângi spuma ce se va forma, fiindcă poate da un aspect inestetic gemului.
  • Lasă gemul de prune pe foc până când va scădea și va avea consistența dorită.  Acesta va fierbe relativ repede. În aproximativ o oră de când a dat în primul clocot, gemul ar trebui să fie gata.
  • Scoate săculețul cu mirodenii și adaugă nuca prăjită și tocată.
  • După ce gemul s-a răcorit puțin, pune-l în borcane sterilizate, apoi pune borcanele înfiletate la cuptor, la 120 de grade, pentru 15-20 de minute.
  • Lasă borcanele în cuptor peste noapte, să se răcească încet.

Vezi și Nu mai pune zahăr în compotul de prune. Chefii bucătari îți spun cu ce să-l înlocuiești

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *