Atât proaspete, cât și uscate prunele sunt niște fructe foarte sănătoase, sărace în calorii. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și bogate în fibre, acestea au calități antioxidante aparte. Sunt o gustare sănătoasă atunci când simți nevoia să mănânci ceva dulce! Gemul de prune este un preparat foarte popular și îndrăgit de români. Un gem de prune întins pe o felie de pâine prăjită, alături de un ceai, îți poate face ziua mai plăcută și mai aromată. Pentru o aromă mai intensă și un gust mai pronunțat, în gemul de prune se pot adăuga diverse mirodenii. Nuca completează perfect gustul prunelor și dă o savoare extraordinară magiunului de prune. Iată de ce ar trebui să ții cont pentru a obține gemuri de neuitat.
Pentru a prepara un gem de prune dulce, aromat și pentru a folosi cât mai puțin zahăr sau deloc, alege prunele coapte la punctul lor maxim de dulceață și aromă. Prunele prea tari sau verzi nu vor avea aceeași dulceață și gust pronunțat.
De asemenea, dacă dorești o aromă deosebită a gemului de prune, poți alege condimente precum vanilie, scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cardamon, coajă de citrice, lemn dulce sau amestec pentru vin fiert. Aceste mirodenii se pun într-un tifon care se va îndepărta după fierbere.
După ce prunele au fost spălate, curățate de sâmburi și tăiate, acestea sunt adesea lăsate într-un vas cu zahăr pentru câteva ore sau peste noapte. Când începi să fierbi prunele, vei aduce, gemul, mai întâi la punctul de fierbere și apoi îl vei lăsa să fiarbă la foc mic până atinge consistența dorită. În această etapă, trebuie să stai cu ochii pe vas, nu uita să amesteci pentru a preveni lipirea gemului și arderea compoziției pe fundul cratiței. Acest proces poate dura între 30 de minute și 1 oră sau mai mult. Timpul de fierbere va varia în funcție de mărimea oalei și de intensitatea focului. Dacă preferi un gem cu o consistență mai groasă, amestecă compoziția cu un blender de mână, dar doar după ce iei oala de pe foc.
Pentru a verifica dacă gemul are consistența potrivită, poți folosi “testul farfuriei”: scoate cu o lingură o cantitate mică de gem și pune-o pe o farfurie rece pentru a verifica dacă începe să se întărească. Dacă își păstrează consistența lichidă, mai lasă gemul pe foc încă cinci minute și repetă. De cele mai multe ori, compoziția se va lega suficient după ce este lăsată să fiarbă în jur de cinci minute. Dacă gemul este prea lichid, continuă să-l fierbi și verifică din nou după câteva minute.
Preparare:
Vezi și Nu mai pune zahăr în compotul de prune. Chefii bucătari îți spun cu ce să-l înlocuiești