Atunci când vine vorba despre slăbit, mulți oameni se îndreaptă spre diete restrictive, în speranța că vor avea rezultate rapide. Astfel de regimuri alimentare pot fi foarte periculoase pentru organism, atrag atenția specialiștii. Care sunt cele mai periculoase diete, potrivit unuia dintre cei mai cunoscuți nutriționiști.
În domeniul alimentației, există câțiva specialiști renumiți, ale căror sfaturi sunt urmate de mulți oameni și dau rezultate pe termen lung. Medicul Mihai Niculescu este unul dintre cei mai cunoscuți în domeniu și fondator al Societății de Științe în Nutriție, iar de curând a fost invitat în podcastul ”Altceva”, al lui Adrian Artene.
Specialistul a atins mai multe subiecte din domeniul nutriției și al sănătății în general, dar a vorbit și despre care sunt cele mai nocive regimuri de slăbit. Medicul a spus că dietele cele mai periculoase sunt acelea care merg la extrem.
”Ca principiu, cred că cele mai nocive diete sunt cele care merg la extrem! Și anume, deficite severe, excedente severe, de pildă, la ce mă refer, adică vorbim despre diete care impun organismului situații extreme cu care el nu a fost obișnuit în evoluția sa. Și atunci nu știe să gestioneze foarte bine ceea ce se întâmplă. Fie excedente neîntâlnite, fie deficite severe, pe care nu le mai poate compensa. Problema dietelor severe este nu atât de mult în calorii, cât în faptul că induc deficite severe de micronutrienți, de vitamine și minerale, iar în timp, și nu întotdeauna foarte târziu, anumite deficite severe de micronutrienți se văd, deja, în patologii foarte bine recunoscute”, a spus Mihai Niculescu.
Medicul nutriționist a specificat că nu este adeptul dietelor de slăbit, dar există un mod de a testa aceste regimuri, pentru a vedea dacă ni se potrivesc. Aceeași dietă poate da rezultate diferite la persoane diferite, din acest motiv trebuie testată într-un anumit interval, pentru a vedea dacă este benefică sau nu.
”Nu sunt adeptul dietelor, dar, pentru că m-ați întrebat cum ar fi mai bine, cred că trebuie să ne testăm, putem răspunde diferit. Să se țină de un anumit tip de alimentație care presupune că ar produce un anumit efect. Acum, la unii s-ar putea să meargă, la alții, să nu meargă o anumită dietă. Sunt tipuri de alimentație, nu le-aș spune dietă, asta e cu totul altceva, se referă la tipul de a mă alimenta sub supravegherea specialistului pentru a rezolva sau minimiza o anumită problemă de sănătate.
O dietă cum ar fi cea chetogenică sau altele, că sunt atât de multe, sunt mai degrabă metode de a mă disciplina, de a mă ține mai ușor de anumite obiceiuri alimentare. Însă nu se potrivesc tuturor. Trebuie să le testezi pe un termen de câteva luni, să-ți faci niște analize, să fii sub supravegherea unui specialist în nutriție, astfel încât cu adevărat obiectiv să poți măsura dacă face bine sau nu”, a explicat specialistul, în cadrul podcastului.