Care sunt cele mai sigure orașe din România în caz de cutremur major. Ce spun experții

Cinci județe se află în topul celor mai periculoase din punct de vedere seismic
Care sunt cele mai sigure orașe din România în caz de cutremur major. Ce spun experții

Aproape zilnic au loc cutremure mici în România, în zona seismică Vrancea, însă experții spun că nu reprezintă niciun pericol. Însă mulți oameni se întreabă ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur mai mare și care sunt cele mai sigure județe din România? Cei de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au făcut o listă cu acestea.

Cele mai sigure orașe din țară în cazul de cutremur mare

Conform istoricului seismografic, cele mai sigure județe din România în caz de cutremur major sunt Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța. De asemenea, la fel de sigure sunt și Suceava și Maramureș. Aproape la fel de sigure sunt și zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița. De asemenea, un punct de siguranță este între județele Sibiu și Brașov, fiind județe cu risc seismic mediu. Și Târgu Mureș, Piatra Neamț și Suceava fac parte din județele du risc mediu de cutremure.

„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, se arată în statistica întocmită de INFP.

Zonele marcate cu roșu pe harta cutremurelor sunt cele în care există și multe clădiri vechi care nu ar rezistat mișcărilor seismice foarte puternice. Cele mai multe dintre acestea adăpostesc centre comerciale sau instituții ale statului. Acest lucru înseamnă că, în cazul unui cutremur puternic, ar exista multe victime.

Când au început să fie înăsprite codurile de proiectare antiseismică

Conform Mihaelei Mardare, inginer structurist, în România nu au existat coduri solide de proiectare antiseismică înainte de 1963. Acesta s-au înăsprit prima dată după cutremurul din 1977, iar a doua oară după cele trei cutremure mari din vara anului 1990. Potrivit ei, astăzi exigențele sunt și mai mari, însă dincolo de ceea ce există pe hârtie nimeni nu știe cum și cât s-a respectat din codurile respective.

Chiar și așa, construcțiile care au fost ridicate după 1989 ar trebui să reziste într-un procent mare.

„Tot ce s-a construit între 1990 şi 2007, aproximativ 400.000 de clădiri, au date de construcţii ambigue. Informaţiile despre rezistenţa lor par să fie doar la echipele de construcţie, nu şi în documentele oficiale. Dar dacă s-au respectat măcar norme de bun simţ, dacă nu întocmai normele de rezistenţă seismică, atunci locuitorii lor ar trebui să fie în siguranţă, în cazul unui cutremur”, explică Mihaela Mardare, inginer structurist.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.8 107 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *