Identificarea și argumentarea apartenenței unei opere literare la un anumit gen reprezintă noțiuni pe care toți elevii ar trebui să le cunoască la finalul studiilor. În pregătirea pentru examenele finale, se pune mare accent pe identificarea acestor genuri și pe analiza pe text. Care sunt genurile literare, ce specii are fiecare gen în parte și cum le recunoști.
Fiecare operă literară, fie că este populară sau cultă, se încadrează într-un anumit gen și într-o anume specie. Prin definiție, genul literar este o categorie a literaturii care reunește mai multe opere asemănătoare. Criteriul de asemănare este dat de raportul dintre autor și realitatea obiectivă.
Această realitate este exprimată prin modalitatea de a construi acțiunile, personajele și trăirile lor. Fiecare gen literar este o categorie mai amplă, care reunește mai multe specii.
Principalele genuri literare sunt: genul epic, genul liric și genul dramatic. Acestea pot fi în versuri sau în proză și au mai multe specii.
Genul epic cuprinde acele opere literare în care ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod indirect. Acestea sunt puse pe seama unor personaje, care iau parte la o acțiune ce se defășoară pe momentele subiectului. Acestea sunt: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul. Modul predominant de expunere este narațiunea, care se împletește cu descrierea, dialogul și monologul interior. Relatarea se face, de obicei, la persoana a III-a.
Citește și: Cuvinte care nu au grad de comparație. Mulți oameni le folosesc la superlativ, deși este greșit
Speciile genului epic sunt:
Citește și: Tipuri de rimă. Ce este rima, de câte feluri este și cum se face deosebirea
Genul dramatic cuprinde acele opere literare, în versuri sau în proză, scrise pentru a fi reprezentate pe scenă. Acțiunea prezentată în operele dramatice este limitată în timp și spațiu, pentru a putea fi pusă în scenă, spre deosebire de genul epic, unde acțiunea se poate întinde și pe ani întregi, într-un roman, de exemplu. Modurile de expunere care predomină sunt dialogul și monologul și se pune accent pe relația dintre personaje. Autorul este prezent doar în indicațiile scenice.
Speciile genului dramatic sunt:
Citește și: Cuvinte care nu se despart în silabe. Regulile gramaticale sunt clare, însă multă lume greșește
Genul liric cuprinde operele literare în versuri, în care autorul își exprimă gândurile, emoțiile, sentimentele prin intermediul unui eu liric. Predomină viziunea artistică și figurile de stil, iar autorul apelează la diverse tehnici literare pentru a crea un univers bazat pe sugestie, care se adresează sensibilității cititorului. Operele lirice sunt bogate în figuri de stil precum: repetiții, comparații, metafore, hiperbole, epitete.
Speciile genului liric sunt: