Care sunt orele de liniște la bloc și care sunt amenzile, în cazul în care aceste ore nu sunt respectate. Orele de odihnă, respectiv orele de liniște, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991. În cazul în care legea nu este respectată, veți primi amenzi usturătoare. Iată ce prevede legea şi cine poate fi amendat dacă nu o respectă.
Există legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială. De asemenea, există norme a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare. Care sunt orele de liniște la bloc.
Ei bine, este vorba de intervalele orare 22.00 – 08.00 si 13.00 – 14.00. Însă, este important de știut, că membri asociației de proprietari pot decide și alte ore de odihnă. Acest lucru, în funcție de cerințele locatarilor.
Cei care fac gălăgie se pot alege cu amenzi, care ajung la 1.500 de lei. Conform Legii nr. 192/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019 și care se aplică din 26 ianuarie 2020, există amenzi și pentru cei care fac gălăgie în mod repetat.
Persoanele care vor tulbura în mod repetat liniștea publică în orele de liniște vor fi amendate sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității.
Pentru a detecta zgomotele exact, polițiștii vor fi dotați cu aparate speciale cu care pot măsura nivelul de zgomot.
„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea.
Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște în intervalele precizate începe de la 500 de lei și poate ajunge până la 1.500 de lei.
„Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cetățeni care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și peroanelor juridice. Aici sunt vizate în special firmele care au sediul într-o clădire rezidențială. Amenzile sunt aceleași în ambele situații.
Cei care își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, cei vinovați pot fi sancționați acum cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității (70-120 de ore)”, prevede legea.
Poliţia Română precizează că Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:
– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat.
– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;