Prima pagină » Articole » Care sunt primele semne că un copil a căzut pradă drogurilor: Ce trebuie să facă părinții și cât este de afectată România de fenomen! Psihologul Cristina Zaharia, adevăruri incomode INTERVIU EXCLUSIV
Care sunt primele semne că un copil a căzut pradă drogurilor: Ce trebuie să facă părinții și cât este de afectată România de fenomen! Psihologul Cristina Zaharia, adevăruri incomode INTERVIU EXCLUSIV
Psihologul explică și care sunt primele semne ale consumul de droguri, la minori, dar și cum pot tinerii să se ferească de substanțele interzise, în cluburi, terase sau baruri
Psihologul specialist Cristina Zaharia vorbește, în exclusivitate pentru EGO, despre adicțiile care apar din ce în ce mai des în rândul tinerilor și adolescenților. Mai mult, ea explică cum trebuie să recunoaștem o băutură, în club, care a fost ”otrăvită”, dar și cum pot părinții să recunoască primele semne ale momentului în care copiii lor au luat-o pe căi greșite.
Drogurile, mai periculoase ca niciodată. Tot mai mulți copii și adolescenți sunt afectați. Cine este vinovat?
Cristina Zaharia, unul dintre cei mai buni specialiști în psihologie de la noi, vorbește despre un subiect cât se poate de incomod. Mai exact, despre drogurile pe care din ce în ce mai mulți copii și adolescenți le consumă, dar și despre un adevăr incomod: vina părinților și lipsa de atenție oferită progeniturilor.
”Este un fenomen generalizat deja, din păcate. Iar vârsta celor care vin la cabinet, pe consum de droguri, este din ce în ce mai mică. Am avut pacienți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Din păcate, părinții consideră că suplinesc absența lor fizică – pentru că trăim într-o țară, într-o societate, care consideră că oamenii să depășească programul de lucru pentru ca familia să supraviețuiască și să își ofere un minim de subzistență – și lipsa afectivă cu diverse cadouri și beneficii pe care le revarsă asupra copiilor lor.
Dar nu se gândesc că acești copii pot gestiona greșit resursele pe care părinții le acordă. Și nu mă refer doar la pătura medie, financiar, ci și la cea înstărită sau foarte înstărită. Sunt copii care au carduri cu sume mari de bani pe mână, părinții negândindu-se că aceștia nu au cum să dea sume așa mari de bani pentru un pachet la școală sau un suc”, ne-a spus psihologul specialist Cristina Zaharia.
Părinții, dificili în abordarea adicțiilor copiilor
Mai mult decât atât, ne explică psihologul, de multe ori, părinții îngreunează procesul de recuperare al copiilor care dezvoltă adicții de la droguri. Și, spune Cristina Zaharia, răbdarea este esențială, dar, pe lângă asta, părinții trebuie să știe ce este de făcut în asemenea cazuri.
Micro-înșelatul este un concept tot mai des întâlnit în cuplurile moderne și, deși nu implică infidelitate fizică, poate avea efecte devastatoare asupra încrederii și stabilității…
În căutarea echilibrului în relațiile noastre, tindem să identificăm și să evităm persoanele toxice din jur. Însă, rareori ne întrebăm dacă noi înșine am putea…
”O altă problemă cu care m-am confruntat este faptul că familia știe sau măcar bănuiește că cel mic folosește substanțe psihoactive. De regulă vin la cabinet cazurile care sunt ”pe consum” de luni sau ani. Colaborarea cu părinții este anevoioasă. Și nu pentru că nu au timp.
În momentul în care ai un copil sau un adolescent care consumă, părintele trebuie să fie conștient de riscurile la care este supus copilul. Vindecarea unei persoane dependente de droguri este un proces foarte complex și care necesită o abordare multidisciplinară. Iar cu cât persoana care consumă droguri este mai tânără cu atât daunele sunt mai mari. Pe termen lung sau chiar definitiv, iar recuperarea este extrem de anevoiasă și depinde și de tipul de substanță folosit. Depinde, desigur, de durata consumului, dar și de motivația copilului”, ne-a mai spus Cristina Zaharia.
Ce trebuie să știe părinții atunci când copiii consumă substanțe interzise
Când vine vorba de reacția părinților, Cristina Zaharia susține că aceasta trebuie să fie categorică. Și, desigur, psihologul a explicat pentru EGO și care sunt primele semne pe care copiii sau adolescenții le arată în momentul în care încep să consume substanțe interzise.
”Primul pas pe care ar trebui să îl facă un părinte în asemenea situații este să își ducă copilul la un psiholog, să îi fie făcută o evaluare. Apoi și o evaluare medicală, un specilist în adicții și un medic pishiatru, să identifice problemele asociate. La consumul de droguri apare inevitabil și depresia, anxietatea, tulburări de personalitate. Dar apar și multe alte elemente.
Cristina Zaharia, psiholog specialist, vorbește despre fenomenul drogurilor din România / Foto: Facebook
Părinții trebuie să fie atenți la anumite schimbări, atât fizice, cât și comportamentale ale copilului. Dacă un părinte își vede copilul că are ochii roșii, că are pupilele dilatate sau micșorate în mod nefiresc, este un semn de consum. Dacă vede că apar schimbări bruște de dispoziție, este exuberant după care devine foarte retras, nu mai comunică, se izolează, nu își mai păstrează cercul de prieteni de până atunci, încep să aibă rezultate proaste la școală, absenteism, este încă un semnal de alarmă. La fel, dacă le dispar bunuri din casă, trebuie să fie foarte atenți și să facă în așa fel încât copiii să nu mai aibă acces la acele bunuri”, spune Cristina Zaharia.
”De ce încep să consume de foarte tineri stupefiante?”
În altă ordine de idei, Cristina Zaharia a explicat și motivele pentru care copiii și adolescenții încep să consume droguri. Și, într-un fel, este, din nou, vina părinților pentru că aceștia, ocupați cu multe alte treburi – de la carieră la tot felul de alte preocupări – nu sunt atenți la viața socială a celor cărora le-au dat naștere. Doar că, din păcate, pe fondul lipsei de atenție a părinților, producătorii și traficanții de droguri profită enorm, iar efectele sunt cumplite.
”De ce încep să consume de foarte tineri stupefiante? Simplu! Anturajul. Petrecerile care nu sunt controlate de către părinți. Anturajul îi va îndemna, întotdeauna, și pe ceilalți să încerce măcar o dată. Iar în ultimii doi ani au apărut pe piața acestor stupefiante niște produse care creează adicții și de la prima folosire. Ceea ce este foarte grav.
Pot apărea în creier schimbări chimice, să fie afectată memoria, capacitatea de a lua decizii, starea de spirit. Iar după câteva luni de consum vor apărea și daune structurale în anumite regiuni ale creierului. Am avut cazuri cu daune permanente.
Și nu mai vorbim de distincție între droguri ușoare, droguri tari. Au început, dea, să stropească ”banala iarbă” cu niște substanțe care practic fac mai mult rău decât orice. Cu ani în urmă efectele erau reversibile în cazul folosirii anumitor droguri, dar acum nu prea mai sunt”, ne spune psihologul specialist.
Copiii și adolescenții sunt cei mai afectați de problemele legate de substanțe interzise
Cristina Zaharia a explicat, pentru EGO, și care sunt efectele unui consum care să provoace adicție. Iar în cazul celor care au sub 18 ani efectele sunt devastatoare. Motivul, spune specialistul nostru, legate de perioada de dezvoltare a creierului, aflată în ”plin avânt”.
”Creierul copiilor și al adolescenților este mult mai vulnerabil pentru că este în dezvoltare. La acei copii la care există și o predispoziție genetică – sunt mai sensibili la efectele neurotoxice ale drogurilor – probabilitatea de daune permanente sau pe termen lung este foarte ridicată”, spune ea.
În altă ordine de idei, indică psihologul, România duce o lipsă acută de implicare a organelor statului în combaterea acestui fenomen. Se preferă, de fapt, ca lucrurile să fie cât mai tăinuite, să se vorbească la colț de stradă, în locul unor acțiuni concrete, eficiente. Iar acest lucru nu ar fi chiar atât de complicat.
”Procesul de recuperare este deosebit de lung, iar probabilitatea decăderilor este foarte ridicată. Să nu uităm nici că în România nu sunt instituții abilitate care să acopere construirea unor echipe multidisciplinare care să se implice medici și psihologi care să ajute la construirea unui tratament eficient pentru acești copii expuși.
Dacă am avea niște instituții responsabile, drogurile acestea, deja toate de mare risc, nu ar avea cum să intre pe teritoriul României. Iar situația este critică. De exemplu, eu, înainte de pandemie – și bănuiesc că este și situația colegilor mei – aveam, maximum, două cazuri pe lună de persoane cu adicții. Acum, am două – trei pe săptămână. Iar eu cred că statisticile legate de droguri pe teritoriul României nu sunt reale pentru că sunt multe cazuri nedeclarate”, mai spune psihologul.
Cum îți poți da seama că încearcă cineva să te ”otrăvească”
Dacă părinții sunt, adeseori, vinovați – din diverse motive – de apariția stupefiantelor în viața copiilor și adolescenților, de multe ori apar și cazuri în care lucrurile sunt ”puse la cale” în diverse cluburi, baruri sau terase. Iar primele semne pentru cei care ajung acolo sunt ușor de ”descifrat”.
”Vreau să explic și celor care merg în cluburi, în baruri, și consumă alcool sau alte băuturi să fie atenți. De cele mai multe ori se întâmplă ca adicțiile să fie provocate, mă refer la primul consum. Sunt foarte multe cazuri, chiar documentate și de presă, în care persoane care nu consumau, inițial, droguri, și după un consum într-un club, la o terasă, într-un bar, au început să se simtă, brusc, rău.
Un indice ajutor ar fi legat de gheața folosită în mai toate băuturile alcoolice. Gheața trebuie să plutească într-un pahar cu băuturi, alcoolică sau răcoritoare. Dacă gheața este pe fundul paharului poate fi un indiciu că acel pahar conține anumite substanțe, chiar stupefiante, și nu trebuie consumat”, ne-a mai spus psihologul specialist Cristina Zaharia.
În spatele reflectoarelor și a faimei, multe celebrități duc o viață complicată, marcată de lupta cu dependențele de alcool și droguri. Deși pe scenă sau…