Care sunt rudele de gradul 1. Ce arată Codul Civil

Ce drepturi au rudele de gradul 1
Care sunt rudele de gradul 1. Ce arată Codul Civil

Se întâmplă deseori ca oamenii să facă confuzii atunci când vorbesc despre rudele lor și gradele de rudenie dintre ei. Vei vedea mai jos care sunt rudele de gradul 1 conform Codului Civil.

Ce înseamnă gradul de rudenie. De ce soțul și soția nu sunt rude

Potrivit specialiștilor, gradul de rudenie presupune, practic, o legătură de sânge. Spre exemplu soțul și soția nu sunt rude, chiar dacă uneori se folosește noțiunea de rude prin alianță. De asemenea, soțul sua soția nu este rudă cu rudele celuilalt.

Care sunt rudele de gradul 1

Rudele de gradul 1 sunt cele unde există o legătură de sânge directă. Acest lucru înseamnă că rudele de gradul 1 sunt părinții și copiii. Mama și tata ne sunt rude de gradul 1 și, de asemenea, copiii noștri sunt rude de gradul 1.

În total există nouă grade de rudenie: veri, unchi, mătuşi, nepoţi de frate, strănepoţi de frate, veri primari, strănepoţi de văr.

Principalele grade de rudenie după cele de gradul 1 sunt cele de gradul 2, unde sunt: nepoţi, bunici, fraţi, surori, şi cele de gradul 3, unde avem strănepoţi, străbunici, unchi, mătuşi şi nepoţi de frate.

Ce drepturi au rudele de gradul 1 în cazul unor evenimente deosebite

Salariații beneficiază de zile libere plătite în cazul unor evenimente deosebite ce vizează rudele de gradul 1. De asemenea, acestea au prioritate în ceea ce privește moștenirea în cazul rudelor de gradul întâi.

Citește și – Ce este bine să faci cu fotografiile persoanelor care au murit. Unde este bine să le pui, de fapt

Cum se împarte averea după moartea unei rude

Legea moștenirii arată ce cote revin fiecărui succesor al rudei moarte. Conform legii, moștenirea revine soțului sau soției, copiilor, dar și altor categorii de rude. Iată care este ierarhia care se respectă în această situație:

  • clasa I: descendenţii – copiii și copiii acestora, indiferent de gradul de rudenie;
  • clasa a II- a: ascendenţii privilegiaţi – părinții – şi colateralii privilegiaţi -frații și surorile, copiii acestora și nepoții de frate/soră;
  • clasa a III- a: ascendenţii ordinari – bunicii, străbunicii etc.;
  • clasa a IV-a : colateralii ordinari – unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului.

Așadar,  în funcție de aceste clase, cei din clasa a IV-a de succesori vor primi ceva doar dacă cei din clasele superioare de moștenitori nu există sau nu sunt interesați să primească ceea ce li se cuvinte din partea rudei care a murit.

Citește și – Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea. Ce spune legea

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *