Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe cu câteva zile înainte de Paște. Cu cât ne apropiem mai mult de sărbătoarea pascală, cu atât prețurile cresc și mai mult. Carnea de miel este cel mai căutat produs în această perioadă, iar comercianții au profitat de acest lucru și au majorat prețul. În aceste condiții, mulți dintre români nu își vor putea permite să pună pe masa de Paște carne de miel.
De Paște, românului îi place să aibă masa îmbelșugată, iar preparatele tradiționale făcute din carne de miel sunt cel mai des gătite în această perioadă. Gospodinele au început deja să se pregătească pentru marea sărbătoare, iar rețele favorite sunt drobul, ciorba și friptura de miel.
Din păcate, însă, pentru mulți români astfel de preparate vor fi doar un vis, căci prețul cărnii de miel aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. În momentul de față, în pieţe, mielul de vinde cu 40-45 de lei pe kilogram, în timp ce în marile magazine carnea de miel costă între 55 şi 60 de lei.
Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că din păcate pensionarii care au un venit de până în 1.000 de lei nu își vor permite să aibă carne de miel pe masa de Paște. El a precizat totodată că PSD va face tot posibilul pentru a sprijini aceste categorii vulnerabile.
„Atât timp cât PSD va fi la guvernare, ne vom bate pentru aceste categorii vulnerabile, dar nu trebuie să uităm nici mediul de afaceri. Da, ştiu că nu este suficient pentru un pensionar cu 1000 de lei, că nu-şi permite”, a precizat Marius Budăi.
În urmă cu un an, carnea de miel costa în piețe circa 30 de lei.
Însă nu numai carnea de miel s-a scumpit înainte de sărbători. Şi preţul altor alimente tradiţionale de Paşte a crescut. De exemplu, telemeaua de oaie costă între 40 – 43 de lei pe kilogram, în timp ce pasca poate costa până la 200 de lei, în funcţie de cantitate şi ingrediente. De asemenea, un cozonac poate ajunge la 150 de lei.
Ministrul Muncii a declarat că va negocia cu reprezentanții Comisiei Europene și va încerca să îi determine să accepte eliminarea pragului de 9,4 din PIB, buget alocat pentru pensii.
„Salut declaraţia noului ministru al Fondurilor Europene (Marcel Boloş, n.r.), care se alătură demersurilor făcute de mine pentru ajustarea PNRR în sensul eliminării acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din România. Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloş, care înţelege că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR. Am convingerea că, de acum înainte, cele două ministere vor avea o bună colaborare în dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a înlătura această nedreptate făcută pensionarilor din România”, a precizat Budăi.