Cât borș se pune, de fapt, la perișoare. Secretul pentru o ciorbă ca la mama acasă

Este preferata tuturor
Cât borș se pune, de fapt, la perișoare. Secretul pentru o ciorbă ca la mama acasă

Ciorba de perișoare făcută în casă este un adevărat deliciu! Deși nu este un preparat greu de făcut, multe gospodine nu știu cât borș se pune, de fapt, la perișoare. Acest detaliu este destul de important pentru ca ciorba să iasă delicioasă și gustoasă.

Cât borș se adaugă în ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare acrită cu borș de casă este îndrăgită de toată lumea. De obicei, ciorba este preparată cu perișoare din carne de porc, dar merge de minune preparată și cu carne din amestec din vită și porc, sau chiar cu carne de pui.

În unele regiuni ale țării, gospodinele o acresc cu zeamă de lămâie, oțet, zeama de varză sau cu borș preparat în casă. Se știe că orșul dă gustul acrișor pe care ciorba de perișoare tradițională trebuie să-l aibă, însă dacă nu știi câtă cantitate să pui, riști la final să strici mâncarea.

Prepararea ciorbe de perișoare constă în respectarea unor reguli simple, însă cel mai important aspect constă în adăugarea borșului.

Borșul se pune întotdeauna după ce perișoarele sunt fierte, în același timp cu sucul de roșii. De exemplu, la 600-700 grame de carne, se pune în jur de 700 de ml borș de tărâțe.

Înainte de a fi adăugat, borșul se dă într-un clocot separat și abia mai apoi se toarnă în ciorbă. Se gustă ciorba de perișoare și se adaugă sare și piper după gust. Se stinge focul și se adaugă verdeața tocată mărunt.

Citește și: Cum se face ciorba a la grec. Trucul secret pentru ca smântâna să nu se brânzească atunci când o adaugi în oală

Rețeta tradițională de ciorbă de perișoare acrită cu borș

Ingrediente

  • 1 ceapă
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • o bucată de rădăcină de țelina (opțional)
  • 300 ml suc de roșii sau 1 cutie/borcan roșii cuburi (de 400 ml)
  • sare, piper, ardei iute
  • 600-700 ml borș
  • pătrunjel și leuștean verde

Pentru perișoare:

  • 600 g carne tocată
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de legume tocate fin sau vegeta de casă (opțional)
  • mărar și pătrunjel verde sau uscat
  • 1 ou
  • sare – 1 linguriță rasă
  • piper – un vârf de cuțit
  • 50 g orez cu bob rotund sau 1 lingură de pesmet, griș sau mălai

Mod de preparare:

Pentru început, tăiem legumele cubulețe și le punem la fiert, alături de ardeiul iute tăiat feliuțe. Între timp, preparăm perișoarele. Se trece carnea și ceapa prin mașina de tocat de 2 ori sau se toacă mărunt la robot. Peste amestec se adaugă verdeața tăiată cât mai fin, oul, sarea, piperul, cimbrul și orezul spălat și bine scurs. Se amestecă totul foarte bine timp de 5 minute.

Important este să nu folosiți carne foarte slabă. Dacă faci perișoarele cu carne de vită sau pui, este indicat să adaugi puțină grăsime sau 2-3 linguri de ulei.

Perișoarele se adaugă în oală când legumele sunt pe jumătate fierte. Când perișoarele au fiert, se adaugă borșul și sucul de roșii. Se lasă să dea câteva clocote, apoi gustăm și adaugăm sare și piper după gust. Stingem focul și adăugăm verdeața tocată mărunt. La final, acoperă ciorba de perișoare cu un capac, astfel încât toate aromele să se îmbine și las-o acoperită timp de aproximativ 15 minute. Poftă bună!

Citește și:  Cum faci cea mai bună ciorbă de perișoare de post. Ingredientul pe care să îl pui la perișoare, nici nu îți dai seama că nu au carne

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *