Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că salariile din anumite domenii sunt mai mari decât media în România. Este și cazul aviației, iar piloții și însoțitorii de zbor pot câștiga sume considerabile lunar, în funcție de numărul de ore zburate. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a deveni însoțitoare de zbor și cât câștigă o stewardesă la Ryanair, Emirates sau Tarom în 2024.
Meseria de stewardesă este la mare căutare în rândul tinerelor din România și nu numai. Este un job care oferă multe facilități, iar dacă ești pasionată de călătorii, cu siguranță ți-ar plăcea să ai ocazia să zbori peste tot în lume și să fii și plătită pentru acest lucru.
Pentru a te angaja la o companie aeriană, este nevoie să urmezi cursurile unei școli de aviație. După ce obții diploma de însoțitoare de zbor, poți aplica la diferite companii aeriene, pentru a începe să practici această meserie. Înainte de a te înscrie la cursuri pentru a deveni stewardesă, trebuie să îndeplinești o serie de condiții.
Citește și: Cum să devii însoțitor de bord. Ce pași să urmezi pentru a ajunge stewardesă
Salariul pentru o însoțitoare de zbor depinde de compania aeriană la care lucrează, dar și de alți factori. Venitul lunar este compus dintr-un salariu de bază, sumele plătite pentru orele de zbor și diurnele pentru layover între destinații. Diurna diferă de la o țară la alta, iar cazarea la hotel este asigurată de compania aeriană. Unele companii oferă și anumite bonusuri, pe lângă salariu. Iată care sunt, în medie, salariile plătite de cele mai cunoscute companii aeriene, în 2024!
Emirates – între 2.000 și 2.500 de dolari pe lună. Perioada de training este de 6 săptămâni, iar contractul de muncă este de 3 ani. Beneficiezi de 30 de zile de concediu pe an, bilete de avion gratuite către casă și asigurări medicale.
Ryanair – salariul diferă în funcție de baza de lucru, putând ajunge la 1.200-1.500 de euro pe lună. În fiecare an, se oferă un bonus timp de 4 luni, în funcție de anumite criterii de performanță.
Wizz Air – veniturile lunare ajung la 1.500 de euro pe lună, la care se adaugă comision din vânzările efectuate la bord. Angajații Wizz Air beneficiază de bilete cu preț redus pentru ei și pentru familie.
British Airways – salariul de bază pornește de la 14.000 de lire pe an, în funcție de țara în care operezi. În timp, venitul se poate dubla, cu bonusuri și ore de zbor plătite.
Tarom – compania aeriană românească de stat oferă un salariu de pornire de 300 de euro, iar fiecare oră de zbor se plătește cu 2,3 euro. Se adaugă sporuri de noapte, de risc, diurnă pentru zborurile interne și pentru cele internaționale. Un salariu pentru un însoțitor de zbor aflat la început de drum este de 800 de euro la Tarom, plus sporuri. Compania nu asigură trainingul pentru angajați.