Cât conservant se pune la bulion, de fapt. Multe gospodine procedează greșit

Sfaturi utile din bucătărie

Scris de: Oana Matei

13 Sep. 2023

Cât conservant se pune la bulion, de fapt. Multe gospodine procedează greșit

Cât conservant se pune la bulion, de fapt. Bulionul de roșii este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăria noastră, fiind un element de bază în multe rețete cum ar fi sosurile, ciorbele sau supele. Însă, multe persoane poate nu știu exact cât de mult conservant ar trebui să pună în bulion și pot proceda greșit în acest sens.

Ce fel de conservant și în ce cantitate se pune la bulionul de roșii

Bulionul este un ingredient făcut 100% prin fierberea îndelungată a sucului de roșii coapte, presate și strecurate. Sunt multe rețete de bulion de roșii cu diverse adaosuri precum sare, zahăr, hrean (pentru menținerea culorii), ardei gras (pentru un plus de gust), usturoi, oregano, cimbru etc. Majoritatea gospodinelor nu folosesc conservant, dar cei care nu au un loc de depozitare adecvat preferă să pună conservant în sticlele de bulion.

Rolul conservantului în bulionul de roșii

Conservantul, de obicei acidul citric sau aspirina, poate fi adăugat la bulionul de roșii pentru a prelungi durata de viață a acestuia. Acest ingredient ajută la menținerea prospețimii bulionului și previne dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului care pot altera alimentul.

Conservanții folosiți la bulion

Cei mai populari conservanți pentru bulion sunt sarea, aspirina (netamponată) și acidul citric. Acești conservanți sunt mai sănătoși decât cei achiziționați din magazine, care conțin aditivi chimici, precum benzoatul de sodiu.

Cât conservant să adăugați

Doza de conservant necesară depinde de cantitatea de bulion de roșii pe care o pregătiți. De obicei, conservantul este adăugat în proporție de 1/4 de linguriță la fiecare 500 ml de bulion de roșii. De exemplu, zdrobiți o tabletă de aspirină, pe care o adăugați în 0,5 litri de bulion. Sarea se pune în proporție de 1,5%- 2,5% din greutatea produsului. Întotdeauna conservantul se adaugă la sfârșitul preparării bulionului de roșii.

Falsificarea bulionului

Dacă nu ai posibilitatea preparării bulionului acasă, citește eticheta cu atenție, atunci când achiziționezi din magazine, pentru a evita relele practici din partea unor producători. Iată câteva exemple prin care bulionul poate fi modificat:

  • Diluarea cu apă: producătorii  pot adăuga apă la bulion pentru a crește cantitatea de produs și pentru a reduce costurile.
  • Adăugarea de coloranți și arome artificiale: unii producători adaugă coloranți și arome artificiale pentru a îmbunătăți aspectul și gustul bulionului, fără a utiliza ingrediente de calitate.

Vezi și Cel mai bun suc de roșii după rețeta bunicii. Ce să adaugi spre final pentru un gust desăvârșit

  • Adăugarea de zahăr sau sirop de porumb: unele mărci de bulion conțin zahăr sau sirop de porumb. Acesta este un procedeu pentru a masca aciditatea bulionului si pentru a îmbunătăți gustul.
  • Folosirea de roșii de calitate inferioară: adesea se utilizează roșii de calitate inferioară sau chiar stricate pentru a produce bulionul.

Bulion fără conservant

Bulionul de roșii poate fi pregătit fără utilizarea conservanților, dar dacă aceștia sunt inevitabili, este important să utilizați cantități mici de conservant și să alegeți un conservant sigur și testat. Este important să citiți etichetele și să evitați produsele care conțin conservanți în exces.

Vezi și Trucul simplu care îți arată cât de proaspete sunt roșiile. Când nu trebuie să le ții în frigider

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *