Cât conservant se pune la bulion, de fapt. Bulionul de roșii este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăria noastră, fiind un element de bază în multe rețete cum ar fi sosurile, ciorbele sau supele. Însă, multe persoane poate nu știu exact cât de mult conservant ar trebui să pună în bulion și pot proceda greșit în acest sens.
Bulionul este un ingredient făcut 100% prin fierberea îndelungată a sucului de roșii coapte, presate și strecurate. Sunt multe rețete de bulion de roșii cu diverse adaosuri precum sare, zahăr, hrean (pentru menținerea culorii), ardei gras (pentru un plus de gust), usturoi, oregano, cimbru etc. Majoritatea gospodinelor nu folosesc conservant, dar cei care nu au un loc de depozitare adecvat preferă să pună conservant în sticlele de bulion.
Conservantul, de obicei acidul citric sau aspirina, poate fi adăugat la bulionul de roșii pentru a prelungi durata de viață a acestuia. Acest ingredient ajută la menținerea prospețimii bulionului și previne dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului care pot altera alimentul.
Cei mai populari conservanți pentru bulion sunt sarea, aspirina (netamponată) și acidul citric. Acești conservanți sunt mai sănătoși decât cei achiziționați din magazine, care conțin aditivi chimici, precum benzoatul de sodiu.
Doza de conservant necesară depinde de cantitatea de bulion de roșii pe care o pregătiți. De obicei, conservantul este adăugat în proporție de 1/4 de linguriță la fiecare 500 ml de bulion de roșii. De exemplu, zdrobiți o tabletă de aspirină, pe care o adăugați în 0,5 litri de bulion. Sarea se pune în proporție de 1,5%- 2,5% din greutatea produsului. Întotdeauna conservantul se adaugă la sfârșitul preparării bulionului de roșii.
Dacă nu ai posibilitatea preparării bulionului acasă, citește eticheta cu atenție, atunci când achiziționezi din magazine, pentru a evita relele practici din partea unor producători. Iată câteva exemple prin care bulionul poate fi modificat:
Vezi și Cel mai bun suc de roșii după rețeta bunicii. Ce să adaugi spre final pentru un gust desăvârșit
Bulionul de roșii poate fi pregătit fără utilizarea conservanților, dar dacă aceștia sunt inevitabili, este important să utilizați cantități mici de conservant și să alegeți un conservant sigur și testat. Este important să citiți etichetele și să evitați produsele care conțin conservanți în exces.
Vezi și Trucul simplu care îți arată cât de proaspete sunt roșiile. Când nu trebuie să le ții în frigider