Românii care nu au contract de muncă, dar obțin totuși venituri din alte activități pot beneficia de asigurare de sănătate. Aceștia trebuie să depună o declarație unică la ANAF și să plătească o anumită sumă. În aceeași situație se găsesc și persoanele fără loc de muncă. Iată, așadar, cât costă asigurarea de sănătate pe o lună în 2023.
Anul 2023 a venit cu serie de scumpiri în majoritatea domeniilor, iar românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru utilități, rate, carburant și nu numai.
Majorări ale tarifelor au loc și în domeniul medical, iar asigurările de sănătate nu fac excepție. Chiar dacă teoretic serviciile medicale ar trebui să fie gratuite pentru toți cetățenii, în realitate lucrurile nu stau chiar așa.
Din salariul brut al fiecărui angajat, o cotă parte ajunge automat la Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul persoanelor fără venit sau al celor care obțin venituri nefiscalizate, acestea nu beneficiază de asigurări medicale având în vedere că nu cotizează la asigurările de sănătate. Totuși, cei care se află în această situație pot beneficia de servicii medicale, dacă își plătesc singuri asigurarea de sănătate.
Astfel, persoanele care vor să beneficieze de servicii medicale în baza asigurării de sănătate vor trebui să completeze o declarație unică care poate fi descărcată aici și să achite suma de 1.800 de lei, ceea ce înseamnă 150 de lei pe lună.
Banii respectivi îi garantează asiguratului că poate beneficia de servicii medicale publice pentru o perioadă de 12 luni.
Prețul asigurării de sănătate este strâns legat de salariul minim pe economie. Mai exact, suma de 1.800 de lei rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul cu șase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023, arată economica.net. De la 1 ianurie 2023, salariul minim bruit pe economie a crescut la 3.000 de lei.
Citește și: „Cine sunt mamele care ar putea primi mai puțini bani. Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația de maternitate”
Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate durează 12 luni și se calculează de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc. În mod normal, persoanele fără venituri devin asigurate începând cu data trimerii declarației unice la ANAF, însă de multe ori se întâmplă să apară neasigurate în sistemul informatic al CNAS din cauza procedurii greoaie de transmitere a datelor între cele două instituții (ANAF și CNAS).
Pesoanele fără venituri fiscalizate care doresc să beneficieze de servicii medicale, dar nu doresc să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au la dispoziție varianta asigurării de sănătate privată.
Pe piață există multe tipuri de asigurări private de sănătate, iar costul acestora diferă în funcție de serviciile medicale incluse. Există companii care oferă asigurare de sănătate privată și la prețul de 5 lei pe zi, însă trebuie să știți că în contul acestei sume cel mai probabil serviciile sunt limitate. Evident, cu cât pachetul este mai costisitor, cu atât serviciile sunt mai complexe și de calitate.
Totuși, în cazul asigurărilor private de sănătate, specialiștii sunt de părere că „te ajută să economisești bani și să gestionezi mai ușor problemele medicale însoțite de costuri ridicate”.