Cât costă carnea de miel în 2022. Se apropie Paștele și toată lumea se pregătește să facă cumpărăturile. De pe lista nu lipsește carnea de miel, care face parte dintre mâncărurile tradiționale de Paște. Foarte multe persoane doresc să sărbătorească Paștele având pe masă o friptură de miel perfectă, care să fie pe placul musafirilor. Înainte de a merge la cumpărături, aceștia vor să știe care sunt prețurile din piețe la carnea de miel. Iată așadar cât costă carne de miel în 2022.
Mielul este un preparat nelipsit de pe masa de Paște a românilor, alături de pască, cozonac și ouă roșii. Din acesta pot fi preparate mai multe feluri de mâncare precum: friptură, drob sau ciorbă de miel.
În Duminica Paștelui, adică în prima zi de Paște, tradiția spune că toată lumea trebuie să se așeze la masă, fie că este vorba de familie sau de prieteni și să se ospăteze cu miel. De aceea, un subiect care interesează pe toată lumea în această perioadă este cât costă carnea de miel în 2022.
Suntem deja în luna aprilie și deoarece în acest an Paștele catolic pică pe 17 aprilie, iar cel ortodox pe data de 24 aprilie ne gândim deja la ce punem pe masă.
Deoarece în această perioadă, cererea de carne de miel este cea mai mare, întrebarea pe care și-o pune toată lumea este: cât costă carnea de miel în 2022. Crescătorii de ovine au prognozat deja prețurile, potrivit playtech.ro. Iată așadar care sunt prețurile din piețe, conform declarației unui tânăr crescător de ovine din județul Arad, Ionuț Cioranu, care este și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor:
„În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă.
Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme. Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”.
Cererea de piață influențează prețurile mieilor din această perioadă, premergătoare sărbătorilor pascale:
„Nu știm ce va fi la Paște, nimeni nu poate să zică ce va fi. Poate să fie mai scump ca acum, poate să fie mai ieftin. Prețul variază în funcție de cerere, dar din păcate România nu este un mare consumator de carne de miel.
Din fermele ciobanilor rămân în țara noastră circa 10-15 la sută dintre efective care se cer atunci de Paște. Restul pleacă la export, către țările arabe sau către Europa marfa mai mică, până în 20-25 de kilograme/viu”, după cum a mai adăugat tânărul fermier.