Aurul este o resursă epuizabilă, iar prețul său crește de la un an la altul. Costul aurului este influențat de mai mulți factori, majoritatea lor fiind economici. Cu toate acestea, aurul nu se devalorizează, fiind o metodă sigură de investiție pentru cei care vor să își cheltuie banii în acest fel. Cât costă gramul de aur în 2024, în funcție de tipul metalului și de locul de unde îl cumperi.
Încă de când a fost descoperit, aurul a avut o valoare atât materială, cât și simbolică pentru oameni. Pe lângă faptul că era asociat încă din cele mai vechi timpul cu Zeul Soarelui, aurul a fost folosit și drept etalon sau monedă de schimb timp de mai multe secole.
Încă din anii 600 î.Hr., aurul a fost utilizat drept monedă, mai întâi în Asia Mică. Abia în secolul al XVIII-lea, era noastră, aurul a fost acceptat ca monedă unică de către sistemele economice. Până atunci, moneda folosită la scară largă era argintul.
Citește și: Cum se prepară aurul comestibil. Secretul pentru a prepara cel mai sofisticat preparat
În prezent, etalonul aur sau standardul de aur reprezintă un sistem monetar în care unitatea standard se bazează pe o cantitate fixă de aur. Acest tip de etalon a stat la baza sistemului monetar din 1870 până în 1920, dar și din 1944 până în 1971.
Prețul gramului de aur este influențat de mai mulți factori. Printre aceștia de numără karatajul, tipul de piesă pe care dorești să o cumperi, dar și inflația și alti factori economici. Banca Națională a României stabilește, în fiecare zi, o cotație a gramului de aur, dar și a principalelor valute care circulă pe piața românească.
Citește și: Cât este gramul de aur la amanet în 2023. Cum poți să te asiguri că nu ești păcălit
Astfel, de la începutul acestui an, prețul gramului de aur a crescut cu aproximativ un leu pe gram. Acest metal prețios continuă să se valorizeze, iar la începutul lui 2024, prețul unui gram a depășit pragul psihologic de 300 de lei. Trebuie menționat că fluctuațiile de preț în cazul aurului sunt destul de mici, acest metal păstrându-și valoarea în timp și chiar crescându-i valoarea.
În ultimul an, costul mediu pentru un gram de aur a fost de 291 de lei, potrivit BNR. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în luna august anul trecut, când un gram de aur se vindea cu 275 de lei. Cea mai mare valoare, pe de altă parte, s-a înregistrat în decembrie 2023, când gramul de aur a ajuns la 303.8 lei.
Costurile menționate anterior sunt orientative și sunt stabilite de BNR. Ele sunt valabile în cazul în care vrei să investești în piese precum lingouri, care nu se devalorizează în timp. Pentru bijuterii, costul poate să difere, în funcție de magazin, de felul în care este lucrată bijuteria și de calitatea aurului.
Astfel, cel mai ieftin aur este cel de 9 karate, însă nu prea este folosit la bijuterii. Urmează aurul de 14 karate, cel de 18, iar cel mai scump este cel de 24 de karate. Bijuteriile din aur pe care nu le mai porți pot fi vândute la amanet sau date la schimb la magazine de bijuterii, pentru a achiziționa altele noi.
Trebuie menționat că bijuteriile uzate își pierd destul de mult din valoare. Astfel, pentru un gram de aur de 14 karate primești, la amanet sau la schimb, în jur de 170 de lei. Aurul de 18 karate este apreciat la 210 lei gramul la schimb, iar cel de 24 de karate se vinde la amanet cu 260 lei gramul.
În stare naturală, aurul pur este un metal moale. Astfel, pentru a putea fi transformat în bijuterii, se amestecă cu diferite alte metale, în diferite proporții. Aurul cu karataj mai mare conține mai mult aur pur. Tot din aliaje se obțin și bijuteriile din aur colorate. Cele mai comune sunt aurul alb și aurul roz, însă în ultimul timp a apărul și aur negru. Iată cum se obține fiecare în parte: