Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat. Ce servicii sunt gratuite, de fapt

Prețul diferă de la un spital la altul

Scris de: Daoud Andra

09 Sep. 2023

Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat. Ce servicii sunt gratuite, de fapt

Contribuția la sistemul de sănătate este esențială dacă vrei să ai acces la servicii medicale gratuite, în spitalele de stat. Totuși, poți avea acces la sistemul de sănătate și dacă nu contribui la sistemul de sănătate. Ce servicii sunt gratuite și cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat.

La ce servicii medicale ai acces dacă nu ești asigurat

Persoanele care sunt angajate cu forme legale de muncă sunt, automat, asigurate medical. Dacă nu ai un contract de muncă, poți încheia și pe cont propriu o asigurare de sănătate, urmând să cotizezi la sistemul public. Dacă nu ești asigurat medical sub nicio formă, trebuie să știi că ai totuși acces la o serie de servicii medicale gratuite. Altele, în schimb, sunt contracost.

Citește și: Cătălin Botezatu, din nou la spital în Turcia. Prin ce trece designerul, la 4 ani de când a suferit operația de colon

Potrivit legii, cei care nu sunt asigurați beneficiază de un pachet minimal de servicii de sănătate. Acesta include consultații, vaccinări, investigații, monitorizarea sarcinii, internare și transport sanitar. În cazul în care apar urgențe, spitalul oferă îngrijiri medicale. Pacientul urmează să suporte costurile investigațiilor și tratamentelor care nu sunt considerate a fi urgențe. În pachetul minimal de servicii medicale garantate persoanelor care nu sunt asigurate intră:

  • consultații și prescripții medicale pentru afecțiuni acute și cronice
  • examinări paraclinice și investigații de laborator
  • vaccinări și imunizări
  • monitorizarea sarcinii și a lehuziei
  • servicii stomatologice profilactice și curative
  • internare și tratament în spital pentru afecțiuni care necesită spitalizare urgentă sau continuată
  • transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital

Citește și: Problema banală din cauza căreia Tavi Clonda a ajuns de urgență la spital: “Era dublu degetul”. Artistul s-a panicat când a văzut ce i se întâmplă

Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat
Persoanele care nu sunt asigurate trebuie să plătească serviciile medicale care nu sunt considerate urgențe

Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat

Pentru celelalte investigații paraclinice și tratament, pacienții care nu sunt asigurați suportă integral costurile. Pentru urgențele chirurgicale, spitalul acordă servicii medicale gratuite. Unitatea medicală este obligată însă să evalueze starea pacientului și să facă externarea acestuia, dacă nu se mai justifică serviciile medicale de urgență.

Pacientul poate solicita continuarea spitalizării, însă în acest caz va fi nevoit să suporte din buzunarul propriu cheltuielile. Diferența între persoanele asigurate și cele neasigurate constă în cine plătește cheltuielile de spitalizare. Costurile sunt aceleași, atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați. În cazul primilor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate suportă costurile pentru cei care sunt la zi cu plata contribuțiilor către sănătate.

O zi de spitalizare în sistemul de stat constă în cazare, mâncare, materiale sanitare și asistență medicală. Din acest motiv, nu este in preț unic valabil pentru toate spitalele. Fiecare unitate medicală își calculează costul pentru persoanele neasigurate. Aceste costuri sunt afișate de obicei la intrarea în spital sau pe site.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

La Spitalul Universitar din București, de exemplu, costurile sunt următoarele:

  • secții cu profil medical: 550 lei/zi
  • secții cu profil chirurgical: 850 lei/zi
  • ATI: 1.500 lei/zi

Prețurile sunt asemănătoare și la alte spitale din Capitală. La Colentina, de exemplu, costul unei zile de spitalizare pornește de la 491 de lei, în timp ce la spitalul Colțea prețul de pornire este de 609 lei pe zi. Pe de altă parte, contribuția la sistemul de sănătate este de 10% din valoarea salariilor minime pe economie brute pe 6 luni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *