Cât costă pastila de a doua zi în 2023. Prețul diferă în funcție de farmacie. Suma de la care poate porni

De câte ori pe an poate fi administrată aceasta

Scris de: Daoud Andra

07 Feb. 2023

Cât costă pastila de a doua zi în 2023. Prețul diferă în funcție de farmacie. Suma de la care poate porni

Pastila de a doua zi reprezintă o soluție contraceptivă de urgență, care se poate administra în situații specifice. Este recomandat să nu fie luată prea des și să nu înlocuiască metodele contraceptive clasice, cu eficiență dovedită. Când se poate administra și cât costă pastila de a doua zi în 2023.

Ce este și cum acționează pastila de a doua zi

Pilula de a doua zi este un medicament contraceptiv, care se poate administra la scurt timp după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care celelalte metode contraceptive au dat greș. Pe piață există mai multe tipuri de astfel de medicamente, de la producători diferiți și care se vând la prețuri diferite. Unele pastile sunt în doză unică, altele trebuie administrate în două doze.

Citește și: Motivul pentru care Meghan Markle a pierdut sarcina. Dezvăluiri șocante

Pastila de a doua zi conține hormoni sintetici (estrogen sau progesteron), care inhibă ovulația sau împiedică fecundarea ovulului, în cazul în care ovulația a avut loc deja. Deși se numește popular „de a doua zi”, această pilulă poate fi administrată într-un interval de 72 de ore de la contaxtul sexual cu risc, însă eficiența este mai mare cu cât este administrată mai repede.

Cât costă pastila de a doua zi în 2023
Pastila de a doua zi poate fi în doză unică sau în doză dublă

Cât costă pastila de a doua zi în 2023

Există mai mulți producători care fac astfel de medicamente, unele în doză unică, altele cu administrare în două doze. Aceste pilule se găsesc aproape în orice farmacie. În funcție de locul de unde o cumperi și de firma de medicamente care a produs-o, pastila de a doua zi poate avea preț diferit. Costul pornește de la 52 de lei și poate ajunge la 73 de lei. Media este, așadar, undeva la 60 de lei, iar pilula se eliberează în general fără prescripție medicală.

Citește și: Poți rămâne însărcinată pe perioada menstruației? Răspunsuri și precizări importante direct de la medicul ginecolog

În funcție de dozaj, poate fi o singură pilulă în pachet sau pot fi două. Dacă sunt două pastile, prima se va administra la scurt timp după contactul neprotejat, iar a doua se va administra la un interval de 12 ore față de prima. Eficiența acestor pilule este undeva la 95% și nu se recomandă să fie luate foarte des, ci doar în situații de urgență.

Fiind un medicament care conține o cantitate mare de hormoni, pastila de a doua zi nu ar trebui să fie administrată de mai mult de 2 ori pe an. În plus, există anumite contraindicații pentru folosirea ei. Este recomandat ca femeile să citească întotdeauna prospectul și să se consulte cu medicul ginecolog sau cu farmacistul, în cazul în care doresc să ia această pastilă. Pilula de a doua zi poate avea și efecte adverse, iar acestea sunt descrise în prospect.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
3 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *