Cât costă să îți faci o casă în 2024. Prețurile au luat-o razna de tot, românii sunt speriați

Cât i-a costat pe români ridicarea unei case?
Cât costă să îți faci o casă în 2024. Prețurile au luat-o razna de tot, românii sunt speriați

Construirea unei case se numără în continuare printre cele mai arzătoare dorințe ale românilor. Dar vestea proastă a începutului de an este că prețurile materialelor de construcție continuă să crească, ceea duce inevitabil și la o majorarea a costului total al casei. Află cât costă să îți faci o casă în 2024.

Cât costă să îți faci o casă în 2024

Aglomerația din marile orașe, zgomotele generate de vecini și confortul scăzut al unui apartament situat într-un bloc de locuințe i-au determinat pe tot mai mulți români să opteze în ultimii ani pentru o casă la curte.

În ultima vreme a devenit chiar un trend ca oamenii să părăsească marile orașe pentru a trăi o viață mai liniștită în afara urbii.

Citește și: Regula de aur pe care trebuie să o aplici atunci când vinzi o locuință. Așa obții cel mai bun preț

Iar anul 2024 nu vine cu vești noi, decât în ceea ce privește prețurile. Există mutle forumuri și grupuri pe rețelele de socializare unde se discută despre costurile construirii unei case.

O astfel de discuție s-a transformat într-o dezbatere în toată regula pe un grup de Facebook. Totul a pornit de la întrebarea simplă a unui cetățean care a dorit să afle cât îl costă să construiască o casă relativ mică, de 100 mp.

”Dacă se poate să spuneți cât v-a dus o casă în 2023 de construit (cu tot cu fundație)! Maxim 100 mp! Dacă doriți să puneți și poze, ar fi super util! Și poate aveți și meseriași de recomandat! Mulțumesc”, a scris el pe grupul de Facebook Design interior & Amenajari, potrivit Adevarul.ro.

Răspunsurile nu au întârziat să apară.

”Costul este de aproximativ 600 euro / mp construit, la gata. Sub 500 de euro nu cred că poți coborî și în sus cât te ține buzunarul”, a spus cineva.

A fost imediat corectat de altcineva, care susține că prețurile sunt mult mai mari: „Cel puțin dublu”.

„Eu vă zic un preț de constructor corect, restul e cancan”, i-a răspuns primul.

”Dublu la ce? Cam cât ziceti ca ar fi o casă de 100 mp, la gata? 1.200 euro mp? Păi costul real, ar fi undeva la 400-450 mp. Și dacă vrei să faci și profit poți să urci până la 550-650 euro. Dar sunt „meseriași ”care vor să te jecmănească atunci îți cer 1.200-1.300 euro. Vorba aia, nu e prost cine cere…”, a intervenit un alt utilizator.

Dezbateri pe tema prețului de construcție a unei case

Doamna care afirmase inițial că prețul e cel puțin dublu față de cel menționat a revenit: ”Dacă dvs îmi spuneți că îmi dați o casă de 100 mp la gata cu 45.000 de euro eu vreau două bucăți. Eu mi-am expus părerea vis a vis de costurile propriei mele construcții de care m-am ocupat personal, pentru cumpărarea fiecărui cui. Ăsta este costul final. Nu mă interesează să acceptați dvs costul!”

Polemica a continuat. Cel care afirmase că prețul ar ajunge la 650 pentru metrul pătrat vine cu contraargumente față de cele spuse de utilizatoarea anterioară: ”Casă 160 mp, încălzire în pardoseală TECE, parter și etaj, pompă nibe, izolație cu vata bazaltică de 10 rockwool, 130.000 euro, mai trebuie sa dau decorativa. Materiale căutate și negociate de mine la depozite, schimbat nenumărați „Meșteri”. Dar am încercat sa țin totul sub control strict! Cu oferte de la constructor ieșeam cel puțin cu 40-50 mii mai scump. Așa că știu ce vorbesc! Din 2018 construiesc la casa!”.

Doamna care susține că prețul ar fi dublu față de suma vehiculată inițial i-a replicat acestuia: ”Din costul spus îmi iese 816 euro mp fără decorativă. Deci e aproape dublu decât ce s-a spus mai sus. Aici am vrut să ajung

Exact! V-au costat încă 5 ani din viață banii „economisiți” pe munca dvs. Foarte bine că ați făcut-o. Însă nu toată lumea poate, de aceea trebuie să știe un cost corect. Iar cinci ani de muncă, sunt niște bani”, a intervenit o altă doamnă.

”Mai bine cinci ani din viață, decât credit pe 30, 40 de ani! Povestea casei a început în urma cu 15 ani, am strâns leu cu leu și eu și soția! Așa ca nu îmi place sa arunc aiurea cu banii!”, ia răspuns cel care afirmase că prețul maxim nu ar trebui să depășească 650 de euro pe metru pătrat.

Bărbatul a mai venit cu o precizare:

”Să adaugi, garaj, beci de 25 mp și terenul. Doar terenul a fost 23.000 de euro, gard pe trei părți din bolțari și scândura. Din experiența mea acumulată în 5 ani, 600 de euro pe mp sunt suficienți! Dar unii vor să se îmbogățească peste noapte și sa-i fraierească pe alții cât pot de mult!”

Cât i-a costat pe unii români construcția unei case

”Tot din experiență spun că am dat în jur de 600 euro materialele, fără mâna de lucru. Și nu am luat totul de lux, așa pe mediu, și alergat după prețuri bine. Am avut terenul. Casa construita în 2023”, nu s-a lăsat una dintre cele două doamne.

Iar alți internauți i-au dat dreptate. ”1.000 euro pentru cine vrea calitate, așa cărămizi pe pământ se pot pune și la 500”, a scris altul.

„Un preț realist pentru ceva decent este de 1000 euro/mp”, a completat altcineva.

Casă începuta în 2020 la gata undeva 150.000 de euro, mobilată. Cu creșterile din ultima perioadă, preconizez o creștere de 30-40%. Asta daca nu se face rabat de materiale și calitate. 100 mp, pe un singur nivel”, a punctat altcineva.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *