Sărbătorile de iarnă se apropie, iar românii își fac planuri deja, atât pentru Crăciun, cât și pentru Revelion. Anul acesta, prima zi de Crăciun pică lunea, astfel că mulți turiști iau în calcul o mini-vacanță cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului. Cât costă să petreci Crăciunul la munte în 2023? Ce sumă trebuie să scoată din buzunar o familie de români.
După mini-vacanța de 1 Decembrie, următoarele zile libere pentru români vor fi de Crăciun. Angajații au, potrivit Codului Muncii, un anumit număr de zile libere în fiecare an, cu ocazia unor sărbători religioase și nu numai. De Crăciun, sunt două libere legale pentru cei care lucrează. Mai exact, ziua de 25 și cea de 26 decembrie nu sunt lucrătoare.
Anul acesta, Crăciunul pică într-o zi de luni, astfel că angajații vor avea liber luni și marți. Românii care vor să profite de mini-vacanță și să plece la munte au parte, așadar, de 4 zile libere, cu tot cu weekend-ul. Urmează 3 zile lucrătoare (27, 28 și 29 decembrie), după care vine din nou weekend-ul.
Revelionul pică anul acesta în noaptea de duminică spre luni, iar primele două zile din noul an sunt libere prin lege. Acest lucru înseamnă că și de Anul Nou, angajații vor avea o mini-vacanță de 4 zile, respectiv de pe 30 decembrie până pe 2 ianuarie.
Hotelierii și proprietarii de pensiuni și-au adaptat ofertele și au scos pe piață pachete turistice. Pentru Crăciun, cele mai căutate sunt stațiunile de pe Valea Prahovei, dar și zonele din Bucovina, Maramureș sau Transilvania.
Un sejur de trei nopți la Sinaia, în perioada Crăciunului, ajunge la 1.600 lei de persoană, la un hotel de 4 stele. Prețul include micul dejun și masa festivă din seara de Crăciun. La un hotel de 3 stele, prețul pentru o noapte de cazare este de aproximativ 700 lei de persoană.
La pensiuni și vile, costurile sunt diferite. În funcție de mesele care sunt incluse în pachet, de zona turistică, dar și de activitățile pe care le au turiștii în mini-vacanță, aceștia pot ajunge să scoată din buzunar câteva mii de lei de familie, pentru 3 zile.
Există oferte pentru toate buzunarele, iar cei care doresc să petreacă Crăciunul la munte, se pot adapta. Cea mai accesibilă variantă este închirierea unei vile cu mai multe camere, de către un grup mai mare. Dacă nu își doresc servicii all inclusive, românii pot plăti doar cazarea și se pot ocupa ei de pregătirea meselor, inclusiv a mesei festive de Crăciun.
La polul opus, sunt cabanele care oferă experiență completă, cu foc de tabără, colindători și tradiționala tăiere a porcului. Pentru o experiență all inclusive de Crăciun, la o cabană de pe Transfăgărășan, românii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 1.500 lei de persoană.
Citește și: Cât costă brazii de Crăciun în 2023. Prețuri pentru brad natural și artificial
Pachetul cuprinde cazarea pentru 3 nopți, în sistem pensiune completă (toate mesele incluse). La aceasta se adaugă tăierea porcului, masa festivă de Crăciun și petrecerea cu DJ. Dacă vor să își prelungească șederea cu încă o noapte, turiștii vor achita 200 de lei în plus de persoană, tariful reprezentând cazarea și micul dejun.