Cât costă un divorț la notar în 2023. Detaliul din lege pe care mulți români nu-l știu

Taxele diferă în cazul în care există și copii minori în familie

Scris de: Daoud Andra

09 Sep. 2023

Cât costă un divorț la notar în 2023. Detaliul din lege pe care mulți români nu-l știu

Cea mai rapidă soluție de desfacere a căsătoriei este divorțul la notar. Dacă soții se pun de acord cu privire la detaliile legate de separare, ei nu trebuie să mai treacă printr-o instanță de judecată pentru a se despărți oficial. Cât costă un divorț la notar în 2023 și cât durează, din momentul depunerii actelor până la separarea propriu-zisă.

Ce presupune divorțul la notar

Românii care doresc să încheie o căsătorie au posibilitatea de a face acest lucru într-un cabinet notarial. Procedura este mult mai simplă decât divorțul în instanță și presupune mai puține acte, dar și mai puțin timp de așteptare. Divorțul la notar a fost introdus în lege în anul 2010. Ulterior, legea a fost modificată, după adoptarea Noului Cod Civil.

Condiția principală pentru a putea divorța la notar este acordul părților. Soțul și soția trebuie să fie de acord în ceea ce privește toate detaliile legate de separare. În caz contrar, divorțul nu se poate soluționa la notar, ci este nevoie ca foștii parteneri să meargă în instanță.

Citește și: Motivul real pentru care Cătălin Bordea și Livia ar fi divorțat. S-a aflat acum

„(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.

(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor”, se arată în lege.

Citește și: „Copiilor nu le-am spus că eu și mama lor ne-am separat”. Cornel Ilie de la Vunk face mărturisiri surprinzătoare la 3 ani de la divorț

În cazul în care în familie există copii minori, iar cei doi soți nu le înțeleg cu privire la aspectele legate de copii, notarul nu poate pronunța divorțul. Acesta va respinge cererea de divorț și îi va îndruma pe soți să se adreseze unei instanțe de judecată.

Cât costă un divorț la notar în 2023
Divorțul la notar se soluționează în 30 de zile

Cât costă un divorț la notar în 2023

Costul divorțului la notar este diferit în situația în care există și copii minori în familie. Pentru un cuplu fără copii, taxa pentru divorțul la notar este de 795 de lei. Costul poate să difere de la un cabinet notarial la altul, însă va fi în jurul acestei sume. Taxa include:

  • onorariul notarial pentru divorţul prin acord
  • tariful de înregistrare a cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț
  • copii legalizate certificate de naștere soți și certificat de căsătorie

Citește și: De ce divorțează oamenii, de fapt. Psihologul Radu Leca face precizări importante: „Sunt două lucruri foarte clare, conexe” VIDEO EXCLUSIV

Taxa pentru divorț în cazul în care există copii minori în familie este de 1.460 de lei. Aceasta include:

  • onorariu notarial divorţ prin acord
  • onorariu notarial convenţie privind numele de familie purtat după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti, locuinţa minorului şi alte aspecte
  • taxă Registru Național al Cererilor de Divorț pentru înregistrarea cererii de divorț
  • legalizare copii certificate de naștere soți și minor și certificat de căsătorie

Citește și: Vedeta care divorțează după 17 ani de căsnicie. Mesajul copleșitor postat despre despărțire, stupoare pentru fani

Ce acte trebuie să depui

  • cererea de divorț
  • actele de identitate ale soților (în original)
  • certificatele de naștere ale soților (originale sau copii legalizate)
  • certificat de căsătorie (original)

Din momentul depunerii actelor până la desfacerea căsătoriei, cei doi soți au la dispoziție 30 de zile. În cazul în care se răzgândesc și nu mai doresc să divorțeze, contravaloarea taxelor achitate nu va fi returnată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *