Sezonul rece vine la pachet cu înmulțirea virozelor. O parte dintre acestea sunt provocate de virusul gripal, iar românii care vor să se protejeze de gripă pot face vaccinul împotriva acesteia. Cât costă vaccinul antigripal în 2023 și unde poate fi făcut. Categoriile de români care se pot vaccina gratuit.
Românii care vor să facă vaccinul antigripal îl pot cumpăra direct din farmacii. Acesta se eliberează doar în baza unei rețete emise de medicul de familie. Persoanele din anumite categorii pot beneficia de vaccinul antigripal gratuit sau îl pot achiziționa cu o reducere de 50%. Românii din categoria de vârstă 45-65 de ani, care nu suferă de boli cronice, pot achiziționa vaccinul la jumătate de preț.
Beneficiază de vaccin antigripal gratuit femeile însărcinate și copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 19 ani. Au gratuitate și bolnavii cronici din categoria de vârstă 19-65. Așadar, cei care suferă de boli cardio-vasculare, afecțiuni respiratorii, boli renale, hepatice, metabolice, oncologice, autoimune sau au malformații congenitale se pot vaccina gratuit împotriva gripei.
Citește și: De la ce vârstă se face vaccinul HPV. Tot ce trebuie să știi
Mai au dreptul la vaccin gratuit și cadrele medicale, persoanele care suferă de asplenie, obezitate, infecții cu HIV, românii care fac terapii imunosupresoare sau au transplant. Au gratuitate și persoanele de peste 65 de ani, indiferent de istoricul medical.
În ceea ce privește locul de unde poate fi cumpărat și prețul vaccinului, acesta poate să varieze. Marile lanțuri de farmacii au stocuri în această perioadă, în timp ce la altele trebuie făcută comandă pentru a-l achiziționa.
În funcție de farmacia de unde este cumpărat și de producător, vaccinul antigripal are un preț care pornește de la 65 de lei. De exemplu, vaccinul Vaxigrip Tetra, unul dintre cele prezente pe piața de la noi, costă 67,85 lei într-una dintre cele mai mari farmacii din București.
Citește și: Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat. Ce servicii sunt gratuite, de fapt
”Având în vedere faptul că, în trecut, am avut probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri, din acest punct de vedere este mai ușor: farmaciile cu siguranță vor aduce stocuri, deja ne-au anunțat că au comenzi plasate și că putem să le transmitem asta pacienților. Cred că în principiu statul a avut și un element de eficientizare financiară când a gândit acest sistem: în sine, ideea nu este greșită, dar trebuie să așteptăm să vedem cum va fi implementată. Am oameni care trec pe la mine din varii motive, îi invit să se vaccineze, spun că se gândesc, iar unii nu se mai întorc sau uită. Acum, dacă le scriu o rețetă, va rămâne la ei și e posibil ca unii să ia de la farmacie serul”, a declarat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași și medic de familie.
Până de curând, doar medicii de familie efectuau vaccinarea împotriva gripei. De anul acesta, vaccinarea se poate face și în unele farmacii din țară. Mai exact, acolo unde personalul are pregătirea necesară pentru a administra serul. Există o serie de farmacii înscrise în programul pilot de vaccinare, iar dacă nu vreți să mai mergeți din nou la medicul de familie, vă puteți duce la una dintre aceste farmacii.
Citește și: Cât costă un test rapid de gripă. Prețul cu care se vinde în farmacii
Vaccinul se achiziționează în baza rețetei și poate fi făcut pe loc, de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire post-universitară. Condiția este ca aceste cursuri să fi fost organizare de către universități de medicină și farmacie, în perioada noiembrie-decembrie 2022. Lista de farmacii unde se poate face imunizarea se actualizează constant, așa că trebuie verificat înainte, fie online, fie la medicul de familie.