Slănina cu ceapă este una dintre cele mai populare mâncăruri întâlnite pe plaiurile mioritice. Însă mulți români evită să o consume de teamă că le-ar putea face rău. Medicul Vlad Ciurea a tranșat acest subiect și a explicat cât de bună este, de fapt, combinația de slănină cu ceapă.
Pentru unii un deliciu, pentru alții motiv de îngrijorare, slănina cu ceapă a reprezentat întotdeauna un subiect controversat pe meleagurile noastre. În timp ce mulți români spun că este sănătate curată, există și voci care susțin contrariul, considerându-l de fapt un fel de mâncare nociv pentru organism, din cauza conținutului mare de grăsime animală.
Dacă este sau nu sănătoasă această combinație, aflăm de la reputatul neurochirurg Vlad Ciurea, care vorbește în primul rând de măsură.
„Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea.
Neurochirurgul spune că nu eliminarea completă din dietă a anumitor alimente trebuie să fie obiectivul, ci consumarea acestora cu moderație. Echilibrul este, de fapt, secretul pentru o viață sănătoasă, susține Vlad Ciurea.
„Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai bune feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: „No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul”!
Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația.
În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații. Răspunsul este: un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slănina cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură!
Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru!”, a explicat medicul.
Citește și: Alimentul care ne face mai deștepți: „Da, ne ajută”. Secretul dezvăluit de prof. dr. Vlad Ciurea
De asmenea, și vârsta la care consumăm anumite alimente contează, întrucât arderile încetinesc odată cu trecerea anilor.
”Și să știi clar că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, scrie Antena3.ro.
În ulei, indiferent de sortiment, avem 100% grăsime și 900cal/100ml. Slănina conține 5-10% proteine, 60-70% grăsime și 650cal/100g. Untul este intermediar cu 80% grăsime și 730cal/ 100g, potrivit doctorulzilei.ro.