Perdelele sunt unul dintre cei mai mari magneți de praf din casa ta! Atât țesăturile organice, cât și cele sintetice acționează ca un filtru de aer pentru camera ta. Când lăsați ferestrele deschise, tot praful este absorbit în perdele, împiedicându-l să ajungă la alte suprafețe sau cel puțin încetinește procesul de tranziție. Cu toate acestea, la fel ca orice alt filtru, fibrele perdelelor se înfundă. Când începi să observi că se formează mult praf pe suprafețele din spațiul tău într-o perioadă scurtă de timp, este timpul ca perdelele să fie spălate.
Răspunsul la această întrebare depinde de mediul și de preferințele tale. Perdelele care se află în bucătărie, unde sunt expuse la grăsimi și aburi, pot necesita spălare mai frecventă, aproximativ o dată la trei luni. În dormitor sau în alte încăperi mai puțin aglomerate, poți întârzia spălarea până la de două ori pe an. . La fiecare 10-15 zile este necesar să aspiri perdelele cu un aspirator dotat cu un accesoriu special pentru a elimina praful. Perioadele dintre curățări trebuie reduse în timpul sezonului de iarnă, deoarece odată cu încălzirea din încăpere, crește și cantitatea de praf.
Perdelele trebuie spălate în mod diferit, în funcție de materialul lor. Indiferent de acest aspect, recomandarea este să le curățați la fiecare 3 până la 6 luni . Pentru perdele din mătase, in sau alte țesături sensibile, acestea trebuie curățate chimic într-o spălătorie.
Pe de altă parte, în cazul draperiilor a căror etichetare permite spălarea în mașini de spălat, recomandarea este să folosiți un ciclu de spălare blând și să le lăsați să se usuce în aer liber. Dacă perdelele sunt prea mari pentru mașina de spălat, este mai bine să duceți draperiile la spălătorie.
Pe de altă parte, dacă ai perdele de satin, acestea își vor pierde luciul dacă sunt spălate la temperaturi ridicate, în mod agresiv, eventual cu un detergent puternic. Mai degrabă renunță la a spăla aceste perdele în mașina de spălat sau manual, și alege varianta de a le scutura bine de praf și a le șterge apoi, ușor, cu o cârpă înmuiată în apă și stoarsă cât mai bine.
Cea mai eficientă modalitate de a albi perdelele este una naturală, care nu implică utilizarea produselor chimice comerciale. Recomandarea noastră este să optezi pentru bicarbonat de sodiu și oțet alb. Aceste ingrediente te vor ajuta să elimini aspectul îngălbenit al perdelelor tale, precum și eventualele mirosuri neplăcute.
Este crucial să eviți amestecarea directă a acestor două ingrediente din bucătărie, deoarece pot anula reciproc efectul dorit. Astfel, pentru a reda albul și strălucirea perdelelor tale, începe prin a umple un lighean cu apă călduță și apoi adaugă un pahar de oțet alb în această soluție.
Pune perdelele în această soluție și lasă-le la înmuiat cel puțin o oră. Apoi, scoate-le, clătește-le și stoarce-le cât mai bine. Poți folosi această rețetă însă cu un adaos de bicarbonat, efectul va fi același.
Multe persoane evită să calce perdelele, alegând să le așeze la ferestre cât sunt încă puțin șifonate, lăsându-le să se îndrepte în timp ce se usucă. Înainte de a proceda astfel, este important să le scuturi bine. Cu toate acestea, unele materiale se pot dovedi mai puțin cooperante și pot păstra aspectul șifonat. Pentru a ușura procesul de călcare sau pentru a le reda aspectul impecabil, există câteva trucuri utile.
Dacă perdelele rămân ușor șifonate, poți seta mașina de spălat pe programul de stoarcere cel mai delicat pentru a le netezi. În cazul în care aspectul șifonat persistă, poți apela la un fier de călcat cu funcție de abur pentru a călca perdelele pe verticală. Acest lucru le va îndrepta ușor, iar restul se va rezolva de la sine pe măsură ce se vor usca.
Înainte de a reaplica perdelele la ferestre, nu uita să îndepărtezi praful de pe ele și să cureți șinele, ferestrele și pervazurile, astfel încât totul să arate impecabil.