Cât de des se udă ardeii vara. Secretul grădinarilor experți pentru o recoltă bogată, așa se îngrijesc de fapt corect

Sfaturi importante din partea specialiștilor în domeniu
Cât de des se udă ardeii vara. Secretul grădinarilor experți pentru o recoltă bogată, așa se îngrijesc de fapt corect

Ardeii necesită o cantitate destul de mare de apă pentru a se dezvolta armonios și pentru a avea o producție mare. Apa reprezintă un element foarte important în dezvoltarea ardeilor, fie că vorbim de ardei gras, capia, gogoșar iute sau alt fel.

Cum să uzi corect ardeii? Care sunt pașii pe care trebuie să îi respecți

Pentru o udare corectă a plantelor de ardei trebuie să ții cont de cât și cum să îi uzi, astfel încât să asiguri menținerea solului reavan o perioadă cât mai lungă de timp.

Ardeiul are un sistem radicular superficiar, majoritatea rădăcinile găsindu-se aproape de suprafața solului, în primii 30 centimentri. Din acest motiv se recomandă o udare regulată și frecventă, cu cantități mici de apă. Acest tip de udare permite producerea unor plante viguroase cu productivitate ridicată și fructe de calitate superioară.

Modul ideal de udare a ardeilor este printr-un sistem de irigare prin picurare. Este o udare lentă și în profunzime și ajutî la dezvoltarea optimă a rădăcinilor ardeilor. Astfel se reduce riscul apariției bolilor foliare care pot apărea în urma prezenței apei pe frunze.

Udarea se face ținând cont de fenofaze (stadiile de creștere, dezvoltare și fructificare), tipul de sol, temperatura aerului, umiditatea solului, cantitatea de apă căzută din precipitații. Astfel, în perioada anotimpului cald, udarea se poate realiza de două, trei ori pe săptămână sau zilnic, iar toamna târziu mai rar. Temperatura apei la udat/irigat este bine să fie în jurul valorii de 23 de grade Celsius.

Vezi și – Ce să presari peste răsadurile de ardei. Secretul pentru o recoltă bogată

Ce cantitate de apă este necesară pentru ardei. Cum îți dai seama câtă să folosești

Prima udare se face imediat după plantarea răsadurilor, cu 1-1,5 litri/plată. Ulterior, după 10-14 zile de la plantare se fac udări la interval de 2-5 zile sau mai des cu aproimativ un litru/plantă. Când apar deja ardeii și plantele sunt mai dezvoltate udarea se face la 2-3 zile cu 1-2 litri/plantă. Când ardeii ajung la dimensiunea maimă udarea se face la 1-3 zile folosit 1,5-3,5 litri/plantă. După ce scade temperatura, în lunile de toamnă, se reduce cantitatea de apă, adică 1,5-2 litri/plantă la 1-3 zile.

Atenție însă, aceste recomandări sunt orientative. Udare s face în funcție de textura solului, dacă cultura este sau nu mulcita cu folie, precipitații, rezerva de apă din sol, fenofaze.

Vezi și – Care este diferența dintre ardeiul gras verde și cel roșu. Nutriționistul Mihaela Bilic spune ce e mai bine să consumi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 30 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *