Vara este anotimpul în care grădinile se umple de viață și culoare. Printre cele mai iubite flori de grădină se numără și trandafirii, cu frumusețea și aroma lor inconfundabile. Însă, pentru a-i menține în formă și pentru a ne bucura de splendoarea lor de-a lungul întregii veri, este esențial să le oferim îngrijire corespunzătoare. Iar udarea este un aspect cheie în acest sens. Iată, așadar, cât de des se udă trandafirii pe timp de vară.
Se știe că vremea caniculară poate afecta plantele din grădina noastră. Dar dacă le oferim o îngrijire corectă, acestea pot face față cu brio temperaturilor ridicate. În ceea ce privește trandafirii, sunt mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont. Frecvența udării și combaterea dăunătorilor sunt printe cele mai importante.
Citește și: Cu ce trebuie să stropești trandafirii după ce înfloresc. Așa vor avea flori spectaculoase în fiecare an
Udarea trandafirilor se face o dată pe săptămână, dacă nu plouă. Rozele trebuie udate dimineața cu o cantitate de 10 litri de apă pentru fiecare plantă. Dacă ai posibilitatea, poți implementa un sistem de irigare prin pircurare, care pe lângă faptul că te va scuti de această sarcină, va asigura o saturare lentă a solului.
Una dintre cele mai frecvente probleme pe timp de vară cu care se confruntă trandafirii sunt afidele. Aceste insecte atacă, de regulă, pe timp de secetă. Ele extrag sucul din trandafiri și lasă frunzele ondulate cu un aspect inestetic.
Pentru combaterea afidelor, stropește trandafirii cu o soluție formată din Actara cu Mospilan și udă-i corespunzător. Tot ce trebuie să faci este pulverizezi soluția direct pe afide seara, chiar înainte de apusul soarelui. A doua pulverizare se face în 48 de ore, pentru a elimina definitiv dăunătorii.
O altă modalitate de a scăpa de afide este să le strivești între degete sau să le îndepărtezi cu apă, cu ajutorul unui furtun de înaltă presiune.
Un alt aspect deosebit de important pentru îngrijirea pe timp de vară este tunderea rozelor. Dacă sunt tufe bolnave sau foarte bătrâne, debutul verii – iunie este momentul pentru un demers radical în care se taie complet ramurile, se sapă bine solul, se fertilizează ciotul și se udă abundent. În două săptămâni vor apărea lăstari noi.
Și cum momentul ideal a trecut deja, trebuie să nu uiți de tunderea de întreținere a trandafirilor. Lăstarii cu flori trecute trebuie tăiați o dată pe săptămână. Prin scurtarea rămurelelor, se aerează tufa de roze, ceea ce înseamnă o regenerare și flori mai multe.
Feritlizarea trandafirilor se face cam după prima înflorire și a doua. Ideală este o combinație azot-fosfor-potasiu în proportii de aproximativ 30-40-30%. De asemenea, foarte bun este gunoiul de la păsări dizolvat în apă.