Cât de des trebuie să cureți salteaua, de fapt. Mulți români nu țin cont de acest detaliu foarte important

Sfaturi utile pentru casă

Scris de: Oana Matei

07 Sep. 2023

Cât de des trebuie să cureți salteaua, de fapt. Mulți români nu țin cont de acest detaliu foarte important

Aproape o treime din viața noastră o petrecem în pat. Acolo începem și încheiem ziua și este firesc să ne bucurăm de un pat moale și confortabil. O saltea curată și bine întreținută este esențială pentru un somn odihnitor și sănătos. Din păcate, mulți dintre noi pot să subestimeze importanța curățării regulate a saltelei, iar acest lucru poate duce la probleme de sănătate. Deși poate părea un detaliu minor, curățarea adecvată a saltelei poate prelungi durata de viață a acesteia și poate contribui la un mediu mai igienic în dormitor.

Cât de des trebuie să cureți salteaua și cum o poți proteja

Chiar dacă par curate, saltelele se strâng de praf, acarieni și alte murdării în timp. Conform specialiștilor, este indicat să curățați salteaua cel puțin o dată pe an pentru a evita probleme de sănătate.

Cum să protejezi salteaua

Cel mai bun mod de a proteja o saltea și de a o menține curată, cât mai mult timp, este să folosiți o husă de protecție ușor de spălat. Dacă suferiți de alergii, verificați dacă husa este impermeabilă și hipoalergenică. Acest tip de husă se închide cu fermoar și protejează întreaga saltea, nu doar partea superioară și laterale. Spălați husa de protecție, urmând instrucțiunile de pe etichetă, cel puțin o dată pe lună.

Cât de des și cum trebuie să cureți salteaua

Este esențial să curățați salteaua în mod regulat, chiar dacă folosiți husa de protecție și indiferent dacă salteaua este cu arcuri, din spumă sau alte materiale, pentru a o menține curată și proaspătă. Cât de des? Majoritatea specialiștilor recomandă curățarea acestuia cel puțin o dată pe an, dar dacă suferiți de alergii severe, astm sau alte probleme respiratorii, se recomandă a fi curățată de patru ori pe an, după fiecare sezon.

Pentru a curăța salteaua, folosiți accesoriul pentru tapițerie a aspiratorului și aspirați cu atenție fiecare centimetru din saltea. Acordați o atenție deosebită marginilor, crăpăturilor și cusăturilor. Astfel, eliminați atât praful, cât și acarienii.

Vezi și La cât timp se schimbă lenjeria de pat, de fapt. Greșeala întâlnită frecvent

Eliminarea petelor

Ca regulă generală, cea mai bună modalitate de a elimina petele, de orice fel, este să le curățați imediat. Dacă observați pata când este deja uscată, faceți o pastă amestecând un sfert de cană de peroxid de hidrogen, cu o lingură de sare și câteva picături de detergent lichid de vase. Cu o periuță de dinți, frecați pasta pe pată  și lăsați-o să acționeze. Când pasta este complet uscată, îndepărtați orice reziduu cu un prosop.

Eliminarea mirosurilor

În cazul în care percepeți mirosuri neplăcute provenite din saltea, încercați acest truc: puneți oțet alb  într-o sticlă de pulverizator și distribuiți-l ușor pe saltea. Aveți grijă să nu umeziți suprafața saltelei. Nu vă faceți griji pentru miros, deoarece mirosul de oțet se evaporă rapid, dar este excelent pentru neutralizarea altor mirosuri.

Vezi și Obiectele pe care să nu le mai ții în dormitor. Puțini știu de acest truc care rezolvă o mare problemă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *