Cultivarea roșiilor poate fi o provocare, iar succesul în obținerea unor roșii gustoase și sănătoase depinde în mare măsură de o îngrijire corespunzătoare. Unul dintre aspectele esențiale de care trebuie să ținem cont în perioada de vară este udarea adecvată. În acest articol, vom explora importanța și frecvența optimă a udării roșiilor. Iată cât de des trebuie udate tomatele din grădina ta.
Roșiile sunt plante care necesită o cantitate suficientă de apă pentru a se dezvolta și a produce fructe sănătoase. Pe timpul verii, temperaturile ridicate și expunerea la soare pot duce la evaporarea rapidă a apei din sol, ceea ce poate afecta negativ roșiile.
Prin urmare, udarea regulată și adecvată ajută la menținerea hidratării plantelor, la prevenirea stresului hidric și la promovarea unei creșteri sănătoase.
Așadar iată cum trebuie udate roșiile:
În perioada de răsad, roșiile trebuie udate rar și din belșug, asta însemnând o data la 5-7 zile.
După ce le-ai transplantat în locul definitiv, în primele 7 zile nu ai de ce să le uzi, întrucât le-ai plantat în abundență de apă. Acest procedeu mai este cunoscută și ca metoda mocirlă. După această perioadă, le poți iriga la fel ca în cazul răsadurilor.
Important! Nu uita de mulcire! Acest procedeu de acoperire a solului cu frunziș, iarbă tunsă, paie, rumeguș sau scoarță de copac mărunțită este esențial pentru perioadele de secetă. Mulcirea menține umezeala în limite normale, iar prin descompunerea sa lentă, hrănește planta.
În perioada de legare rod (înmugurire, înflorire, fructificare), roșiile trebuie udate la 9-12 zile.
În perioada de coacere a fructelor, irigarea se face o dată la 14-20 de zile. Potrivit unor specialiști, odată ce fructele dau în pârg, udarea ar trebui stopată.
Citește și: De ce crapă roșiile, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți români în grădină, cum trebuie procedat
În general, dimineața devreme sau seara târziu este cel mai eficient moment pentru udarea roșiilor. Astfel, planta poate absorbi mai bine apa și rădăcinile se vor usca mai rapid, reducând riscul de apariție a bolilor fungice.
De asemenea, este importantă și temperatura apei cu care uzi roșiile. Aceasta trebuie să fie călduță și nu rece.
Udă direct la rădăcină sau pe brazde, printre rânduri, lăsând apa să curgă în șuvoi subțire, fără presiune, pana la saturarea substratului.
Ai grijă ca apa să nu băltească.
Ține cont că frunzele nu trebuie udate pentru a nu favoriza înmușirea ciupercilor.