Cât de nocive sunt uscătoarele de rufe. Deși mulți dintre noi dețin un astfel de aparat electrocasnic, trebuie știut că folosirea lui nu este deloc sănătoasă pentru membrii familiei. Utilizarea sa poate provoca afecțiuni grave. Iată ce au descoperit cercetătorii.
În urma unui nou studiu efectuat de cercetătorii chinezi, s-a constatat că uscătorul de rufe elimină nu mai puțin de 120 de milioane de microfibre anual. În timpul experimentelor, oamenii de știință au uscat separat hainele de bumbac și de poliester.
Aparatul folosit era prevăzut cu ventilația în exterior și a funcționat câte un sfert de oră la fiecare testare. O primă concluzie a cercetătorilor a fost aceea că ambele materiale produc microfibre în urma frecării în timpul programului de uscat, care sunt eliminate prin ventilație.
Oamenii de știință au colectat și numărat aceste particule și au constatat că într-un ciclu de uscare de 15 minute, uscătorul de rufe a eliberat peste 500 de milioane de microfibre. Ceea ce înseamnă de peste 40 de ori mai multe fragmente microscopice decât produc mașinile de spălat.
Mai mult, deși cantitatea de bumbac a crescut, s-a produs același număr de particule. În schimb, în cazul textilelor din poliester, cantitatea de microfibre a fost proporțională cu greutatea acestora.
Potrivit cercetătorilor, particulele microscopice reprezintă un risc pentru sănătatea celor din jur dacă sunt inhalate. Conform unor studii recente, acestea au fost descoperite în fluxul sanguin și în plămâni. În plus, dacă sunt purtate mai mult timp de vânt, pot culege din aer și alți poluanți.
Pe lângă aspectul ce ține de sănătate, uscătorul de rufe mai are un dezavantaj: acesta consumă destul de mult curent. Deși este foarte util pentru că nu mai trebuie să pui haine la uscat, acesta poate avea un consum de până la 3,2% din totalul consumului de energie electrică. Cel mai indicat este să usuci hainele în aer liber.
Însă cel mai mare consumator de energie electrică din locuință nu este uscătorul de rufe ci mașina de spălat. Un astfel de aparat cu o capacitate de 5 kilograme consumă aproximativ 0,85 kWh, deci echivalentul, în lei, de 51 de bani per ciclu de spălare. Ceea ce înseamnă că dacă într-o lună este folosită de 10 ori, mașina de spălat va încărcat factura la curent cu peste 5 lei.
Citește și: „La câte grade trebuie să speli rufele ca să reduci factura la curent cu 55%. Vei face mari economii”