Cât e alocația pentru copii din februarie 2024. Pe ce dată intră banii pe card

Este prima lună în care intră alocațiile mărite

Scris de: Daoud Andra

30 Jan. 2024

Cât e alocația pentru copii din februarie 2024. Pe ce dată intră banii pe card

Alocațiile pentru copii s-au majorat în 2024, fiind ajustate cu rata inflației. Prima alocație mărită va intra pe card în luna februarie, fiind aferentă lunii ianuarie. Cât e alocația pentru copii din februarie 2024 și pe ce dată intră banii pe card. Până la ce vârstă beneficiază copiii români de acest drept social.

Până la ce vârstă primesc copiii alocație

Alocația este un drept social de care beneficiază copiii încă din prima zi de viață. Statul plătește lunar, în contul unuia dintre părinți sau numerar, o sumă de bani pentru îngrijirea copilului. Beneficiază de alocație toți copiii români, până la vârsta de 18 ani sau până la încheierea studiilor liceale, chiar dacă au depășit această vârstă.

În primii 2 ani de viață, cuantumul alocației este mai mare decât între 2 și 18 ani. Pentru copiii cu dizabilități, alocațiile au aceeași valoare până la vârsta de 18 ani.

Citește și: Copiii vor primi alocație din prima zi de viață. Ce prevede proiectul votat în Senat. Cât este alocația în 2023

Cât e alocația pentru copii din februarie 2024

La 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor s-au mărit cu 13,8%, cât a fost rata inflației în anul 2022, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, alocația de stat a ajuns la 292 de lei pe lună, față de 255 de lei, cât era până în prezent. Pentru copiii sub 2 ani, alocația a crescut la 719 lei, fiind cu 88 de lei mai mare decât anul trecut.

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Citește și: Indemnizație creștere copil 2024. Schimbări, suma maximă și actele necesare

”3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Când intră alocațiile pe card în luna februarie

Alocațiile copiilor sunt plătite mai devreme decât celelalte drepturi sociale, respectiv pe data de 8 a lunii. Dacă data de 8 pică în weekend, banii pot intra fie vineri, fie luni, în funcție de deciziile agențiilor care se ocupă de plăți. Pensiile și celelalte drepturi sociale intră pe carduri pe data de 15. Primele alocații majorate din acest an vor intra în conturi pe 8 februarie. Plata este aferentă lunii ianuarie și se face retroactiv. Banii ajung la beneficiari prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Citește și: Alocații copii 2024. Câți bani în plus primesc elevii de la statul român, toți părinții trebuie să știe

Nu doar alocațiile copiilor s-au majorat în 2024, ci și alte forme de ajutor social urmează să fie ajustate în conformitate cu rata inflației. Indemnizația pentru creșterea copilului ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024, proporțional cu rata inflației din anul 2023.

De asemenea, sunt vizate de creșteri și ajutorul de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. Acestea sunt calculate pe baza indicelui social de referință (ISR). Acest indice se actualizează automat în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie a inflației din anul precedent.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *