Aurul este o resursă epuizabilă, a cărei valoare crește constant în anumite perioade. Acesta este folosit la fabricarea bijuteriilor, a unor monede, dar și în industrie. Costul aurului este stabilit în funcție de cerere și ofertă, dar și de karataj. Cât este gramul de aur la amanet în 2023 și care este prețul stabilit de BNR în această perioadă.
Prețul gramului de aur depinde de mai mulți factori. În funcție de procentul de puritate a metalului, acesta se poate vinde mai ieftin sau mai scump. Aurul de 10 și de 14 karate este considerat cel mai slab calitativ, în timp ce aurul de 22 și 24 de karate este cel mai valoros. În fiecare zi lucrătoare, BNR stabilește o cotație pentru gramul de aur, dar și pentru principalele valute care circulă pe piața românească.
Citește și: Preț gram aur Turcia 2022. Cât a ajuns să coste gramul de aur
Gramul de aur a înregistrat creșteri constante în ultima perioadă. Potrivit BNR, valoarea medie a unui gram de aur, în ultimele 6 luni, a fost de 283 de lei. Prețul aurului a atins o valoare maximă de 294.46 de lei anul acesta, în luna mai. Valoarea minimă înregistrată pentru un gram de aur în 2023 a fost de 269.63 de lei.
La casele de amanet, în schimb, aurul se vinde chiar și la jumătate față de valoarea stabilită de BNR. Dacă ai nevoie de bani și vrei să duci bijuterii la amanet, trebuie să știi că valoarea acestui metal prețios diferă de la o casă de amanet la alta. În București, de exemplu, în ultimele zile, aurul de 14 karate avea prețuri cuprinse între 140 de 180 de lei gramul la casele de amanet.
Practic, casele de amanet oferă un împrumut, în baza unui bun lăsat gaj. Dacă este vorba despre aur, înainte de a duce bijuterii la o casă de amanet, studiază puțin piața, pentru a alege cel mai avantajos curs. Diferența poate fi și de câteva zeci de lei de la o casă de amanet la alta, iar dacă nu vrei să recuperezi ulterior bijuteriile, ci să le vinzi, e important să alegi o casă de amanet cu un curs avantajos.
Dacă vrei să duci aur la amanet, e important să îți iei câteva măsuri de precauție. Lucrătorul comercial va cântări și va analiza bijuteriile și îți va face o ofertă pentru ele. Este important să știi ce gramaj are aurul pe care vrei să îl amanetezi, pentru a nu fi păcălit. Poți cântări în prealabil bijuteriile la un magazin care vinde aur, pentru a ști cu exacticate ce gramaj au.
Cere oferte la mai multe case se amanet și studiază bine piața înainte. Nu doar că unele case de amanet oferă prețuri mai bune, dar poți să și negociezi. Astfel, sunt șanse să obții un preț mai bun pentru bijuteriile pe care urmează să le lași gaj sau să le vinzi. Când hotărăști să închei tranzacția, se face un contract cu casa de amanet. Acolo vor fi specificate toate detaliile. Dacă dorești să recuperezi bijuteriile, ține cont de data la care expiră contractul. La final, va trebui să returnezi suma împrumutată, dar să plătești și un comision stabilit de casa de amanet.