Cât este pensia de handicap gradul 1 în 2023. Care sunt condițiile de acordare

Iată cât este pensia de handicap gradul 1 în 2023!
Cât este pensia de handicap gradul 1 în 2023. Care sunt condițiile de acordare

În țara noastră există peste 860.000 de persoane cu dizabilități de tip grav, accentuat, mediu sau ușor. Toate aceste persoane suferă de diferite afecțiuni, dar, cu toate acestea, unele dintre ele sunt angajate, asta pentrru că suma pe care o primesc lunar de la statul român este una extrem de mică. Iată cât este pensia de handicap gradul 1 în 2023!

Ce pensie primesc de la stat persoanele cu handicap grad 1

Pensia de invaliditate gradul 1 în România este o alocație financiară acordată persoanelor cu dizabilități care au devenit incapabile să mai muncească din cauza unui accident sau a unei probleme de sănătate grave.

Acești bani pe care statul îi acordă au ca scop să asigure un venit minim persoanelor cu dizabilități, pentru a le ajuta să își acopere nevoile de bază și să îmbunătățească calitatea vieții.

Mulți români se întreabă cât este pensia de handicap gradul 1 în 2023. Ei bine, mai întâi de toate, trebuie menționat faptul că pensia de handicap se calculează pe baza gradului de dizabilitate al persoanei și a veniturilor sau contribuțiilor anterioare la sistemul de asigurări sociale, potrivit legii.

Românii care vor pensie de handicap trebuie să fie evaluați medical pentru a determina gradul lor de dizabilitate și capacitatea de muncă. Persoanele care se încadrează la dizabilitate gravă, adică gradul 1, primesc o indemnizție de 526 lei (indemnizație de 368 lei + buget complementar 158 de lei). În plus, acestea pot beneficia și de indemnizație de însoțitor (1.348 de lei).

Data la care intră pensiile pe card

Românii care beneficiază de pensii de handicap așteaptă sumele de bani în fiecare lună, pe data de 15. Pentru a putea intra în posesia pensiei de invaliditate gradul 1, 2 sau 3, românii trebuie să aibă un handicap care este recunoscut de lege.

Prin urmare, persoana în cauză trebuie să se confrunte cu o afecțiune medicală recunoscută, cum ar fi o dizabilitate fizică sau psihică.

Citește și Ce vechime trebuie să ai pentru pensie anticipată. Prevederea clară din Codul Muncii 2023!

De ce documente ai nevoie pentru a fi încadrat la un grad de invaliditate

  • cerere
  • act de identitate
  • documente medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate şi rezultatele investigaţiilor necesare pentru susţinerea diagnosticului clinic şi funcţional (forma clinică şi stadiul evolutiv al bolii)
  • adeverinţa eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical, cumulat în ultimele 12/24 de luni, cu menţionarea datei ultimei zile de concediu medical
  • documentul din care să rezulte cauza invalidităţii
  • documentul care să ateste data ivirii invalidităţii, după caz

Citește și Cine sunt românii care pot ieși cu doi ani mai repede la pensie, fără penalizare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
4.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *